Volledig scherm
© ANP

Nu ook bonje binnen bestuur Rotterdamse moskee

Vice-voorzitter Abdelrazak Boutaher van de Rotterdamse Essalam Moskee waarschuwt dat het conflict in het gebedshuis kan ontaarden in geweld als het nog langer voortduurt. Hij legt de schuld van de onrust bij adjunct-directeur Jacob van der Blom en de Irakese bestuurder Nooh Al Kaddo.

Volledig scherm
© ANP

Boutaher, oprichter van de Essalam Moskee, laat zich voor het eerst uit over de problemen binnen zijn moskee. Bezoekers van het islamitisch gebedshuis zijn al weken boos over een dreigende machtsovername van de drie Arabische bestuurders.

De vice-voorzitter, een van de twee Rotterdamse bestuurders, is al het 'gedoe' nu spuugzat. Vooral nu Van der Blom, die door de Arabische bestuurder Al Kaddo is aangesteld als adjunct-directeur, in de media allerlei plannen voor de moskee heeft ontvouwd. Zo zegt hij van de moskee een soort wijkcentrum te willen maken.

Ook doet hij volgens Boutaher uitspraken over de bezoekers die veel gelovigen als beledigend ervaren. Zo zou onder meer het beeld zijn geschetst dat de moskeebezoekers erg conservatief zijn en niet openstaan voor de Nederlandse samenleving.

Maar volgens Boutaher verkondigt Van der Blom bewust onwaarheden over 'zijn gemeenschap'. ,,Onze deuren staan juist altijd open voor iedereen. Wij organiseren al maatschappelijke activiteiten voor jongeren en ouderen sinds de oprichting in 1987.''

Boutaher zegt dat het de adjunct-directeur is geweest die, samen met de in Ierland wonende Al Kaddo, naar de advocaat is gestapt met het plan om de statuten van de moskee te wijzigen. ,,Dat is buiten de rest van het bestuur om gegaan,'' vertelt Boutaher. ,,Wij wisten van niets. Een zeer kwalijke zaak. Want wat willen ze daarmee bereiken?''

Onrust

Volledig scherm
De hal van de moskee. © ANP

Vooral dit plan leidde tot grote onrust in de Essalam. De Marokkaanse moskeegemeenschap is er namelijk van overtuigd dat de Arabieren de macht willen overnemen in hun moskee.

Boutaher zegt zelf nooit akkoord te zullen gaan met een statutenwijziging. ,,Deze moskee is van de Marokkaanse gemeenschap. Niemand mag die afpakken. Die mensen hebben er ook hun geld ingestopt. Ze hebben ook hun oude moskee en appartementen erboven verkocht om de bouw mogelijk te maken.''

De vice-voorzitter vindt dat Van der Blom moet stoppen met het zaaien van onrust in de moskee. ,,Dit leidt alleen maar tot vechten, en dat willen wij niet. De gemeenschap is hier echt woest over. Van der Blom heeft eerder ook al voor onrust gezorgd in de Blauwe Moskee in Amsterdam, en nu doet hij dat hier ook. Als hij zo graag allerlei activiteiten wil organiseren, kan hij dat in de Blauwe Moskee doen, waar van hij bestuurslid is. Hij heeft het recht niet om namens de moskee te praten want hij is niet eens in dienst van de Essalam, maar van de Al-Maktoum Foundation (de club van de geldschieter, red).''

Misverstand

Mede-bestuurder Al Kaddo laat vanuit Ierland weten dat er geen enkel plan is om de statuten te wijzigen. Hij heeft het over een 'misverstand'. Volgens hem gaat het alleen om een aanpassing die nodig is vanwege de veranderde functie van Essalam van gebedshuis naar islamitisch centrum. ,,Elke verandering zal ook eerst de goedkeuring moeten hebben van het bestuur,'' zo benadrukt hij.

Van der Blom wil niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28775 stemmen