Volledig scherm
De ruimte naar de kelderboxen aan de Dr. Kuyperlaan in Schiedam waar de klanten één voor één Esra zouden hebben bezocht. © FOTO AD

Nu wel pittige straffen voor hoerenlopers minderjarige

UpdateDrie mannen die tegen betaling seks hebben gehad met een 16-jarig meisje in een kelderbox in Schiedam zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vier tot negen maanden cel. De straffen vallen zwaarder uit dan in een vergelijkbare zaak in Valkenburg, waar de verdachten bijna allemaal wegkwamen met een werkstraf. Het feit dat de gebeurtenissen plaatsvonden in een kelderbox werd de hoerenlopers zwaar aangerekend.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Hamid S. (negen maanden onvoorwaardelijk), Patrick O. (negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk) en Johan van A. (vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk) zijn door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen. Twee andere verdachten, Rohiel G. en Hanok T. zijn vrijgesproken omdat er geen aanvullend bewijs was.

Kelderbox 
De kelderbox gaf de doorslag tijdens de rechtszaak. De mannen hebben zwaardere straffen gekregen dan de verdachten in de vergelijkbare zaak rond het meisje 'Kimberley' (ook 16 jaar) in een hotel in Valkenburg. In die zaak kwamen bijna alle verdachten er met werkstraffen van af. De enige twee die toen wel maanden de cel in moesten, kregen die straf omdat ze in hun dagelijks leven met kinderen werken, en nog meer dan de anderen beter hadden moeten weten. 

Het feit dat je aan de kelderbox zo duidelijk kon zien dat de boel niet in de haak was, gaf voor de rechter in de zaak van het kelderboxmeisje de doorslag om tot zulke zware celstraffen te komen. ,,Aan alles was hier duidelijk dat de alarmbellen wel móesten gaan rinkelen'', aldus persrechter Catelijne van Breevoort.

De mannen van 25 tot 54 jaar oud waren afgekomen op een advertentie op de website Sexjobs.nl. Daarin werd Esra ('als nèt een maandje 18 jaar') aangeboden. De verdachten verschuilden zich bij de rechtbank achter die schijn van meerderjarigheid van het meisje, dat op twee dagen in mei vorig jaar minstens twaalf klanten ontving.

Tegen vier van de vijf mannen werd twee weken geleden negen maanden cel geëist waarvan drie voorwaardelijk. Tegen één man, Hamid S. (42) uit Rotterdam, werd negen maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist omdat hij een strafblad heeft met daarop een zedendelict. Die straf kreeg hij ook. Het OM neemt de mannen hun hoerenloperij vooral kwalijk omdat ze daarmee kinderprostitutie en mensenhandel in stand houden.

Erin geluisd
Rohiel G. (54, Rotterdam), Patrick O. (25, Voorschoten) en Johan van A. (32) hadden twee weken geleden de moed om hun gezicht te laten zien bij de rechtszaak. Rohiel putte zich uit in een verhaal dat hij 'erin werd geluisd' en 'dat ze hem stiekem wilden filmen om hem af te persen'. Hij werd vrijgesproken.

De andere twee gaven toe seks te hebben gehad, maar volgens Patrick niet in een kelderbox maar in een auto. Johan van A. zei vooral erg bang te zijn geweest voor al die ongure types die rond de kelderbox scharrelden. Het feit dat de deur op slot ging toen hij binnen was, vond hij ook angstig. Hij liet zich 'even aftrekken' en ging er vandoor. Dat hij dus toch seksuele handelingen heeft laten verrichten, kwam hem op vier maanden cel (2 voorwaardelijk) te staan.

De vier mannen die Esra (niet haar echte naam, maar de naam in de seksadvertentie) tot prostitutie dwongen, komen later dit jaar voor. Ook komen nóg vier andere hoerenlopers die Esra bezochten voor de rechter.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam