Volledig scherm
oBikes worden massaal aangeboden op internet, nu het Singaporese verhuurbedrijf zijn Europese activiteiten heeft stopgezet. © AFP

oBikes voor een prikje te koop op internet

Wie altijd al een fiets van het in zwaar weer verkerende verhuurbedrijf oBike wilde hebben, kan nu zijn slag slaan. Op internet worden de tweewielers, die tot begin dit jaar te huur waren in onder andere Rotterdam, voor een schijntje aangeboden. De herkomst is ongewis.

De goedkoopste aanbieder van tweedehands oBikes is de Amsterdamse fietsenhandel Tour op Bikes. In een advertentie worden de stalen rossen – ‘leuk voor op de camping’ – aangeboden voor een luttele 65 euro. Op de vraag wat de herkomst is van de fietsen, antwoordt de eigenaar: ,,Ik heb ze weer van een man gekocht die er heel veel heeft. De factuur kan ik overleggen. De fietsen zijn nog zo goed als nieuw, perfect dus voor wie op zoek is naar een oerdegelijk rijwiel.’’

Wie niet naar Amsterdam wil voor een tweedehands oBike, kan ook bij andere aanbieders terecht. Op sites als Marktplaats worden de fietsen aangeboden voor prijzen die kunnen oplopen tot 150 euro per stuk. In de meeste gevallen is het gps-zendertje, waarmee de fietsen oorspronkelijk konden worden ontgrendeld, vervangen door een gewoon slot. Ter informatie: de gemiddelde prijs van een ‘gewone’ nieuwe fiets bedroeg vorig jaar 608 euro.

Primeur

Rotterdam had vorig jaar de landelijke primeur van de oBike. Op verschillende plekken in de stad werden vrachtwagens vol grijsgele fietsen met bagagemandjes uitgeladen en neergezet. In tegenstelling tot de ov-fiets hoefde de oBike niet te worden opgehaald en teruggebracht naar een vaste stalling. Fietsen kostte 50 eurocent per half uur. Met behulp van een app en gps kon de gebruiker zien waar de dichtstbijzijnde fiets stond en hem ontgrendelen. Een lang leven was dit initiatief niet beschoren: het Singaporese moederbedrijf staakte dit voorjaar zijn Europese activiteiten vanwege financierings- en vergunningsproblemen.

Het plotselinge einde van oBike leidde in veel Europese steden tot problemen. De fietsen werden zomaar achtergelaten. Gemeenten mogen ze niet zonder pardon ruimen omdat de fietsen, die in veel gevallen nog maar een paar maanden oud zijn, niet zijn te typeren als wrak. Ook in Rotterdam komen bij de gemeentelijke dienst Stadsbeheer nog geregeld meldingen binnen van bewoners die een achtergelaten oBike in het wild hebben gespot. 

oBike was niet bereikbaar voor commentaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam