Volledig scherm
PREMIUM
Ewald Rietberg en Jan Willem Jekel (rechts) runnen een kleinschalige chcocoladefabriek. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Oeh la la! Lekkere Rotterdamse chocola!

eigen kweekWe hebben er maar vier van in Nederland. In Rotterdam staat er eentje: een kleinschalige chocoladefabriek waar op ambachtelijke wijze single origin chocolade wordt gemaakt. Ewald Rietberg (54) en Jan Willem Jekel (45) produceren chocola van Heinde & Verre.

Eigen Kweek

Wie: Jan Willem Jekel en Ewald Rietberg
Wat: Heinde & Verre chocola
Waar: Evermore, Coolhaven 158a; Florentina, Witte de Withstraat 9a; Theemaas, Karel Doormanstraat 469
Website: heindeverre.com

Ewald pelt een cacaoboon afkomstig uit Bali. Maalt hem fijn met zijn handen en legt de brokjes op tafel. ,,Proef maar.’’ Jan Willem vult zijn compagnon aan. ,,Wist je dat cacaobonen boordevol antioxidanten zitten?’’ Nog een reden om een flinke hap van het snoepgoed tot ons te nemen.

Het avontuur van de twee heren, die elkaar bij hun vorige werkgever leerden kennen, begon vier jaar geleden op een Italiaanse luchthaven. ,,Om de tijd te doden, kochten we zo'n kansloze reep chocola. Eenmaal in het vliegtuig namen we een hap van die plakkerige melkchocola. We keken elkaar aan en wisten: oké dit kan en moet beter.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam