Volledig scherm
Okapi Kamina en haar jong M'buti in hun nieuwe verblijf in Diergaarde Blijdorp. © Blijdorp/Rob Doolaard

Okapi's dartelen weer rond in Diergaarde Blijdorp

De okapi's zijn terug in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De dieren beschikken over een gloednieuw onderkomen: een stukje Centraal-Afrikaans regenwoud. Hier leven de okapi's samen met diverse Afrikaanse vogelsoorten te midden van planten uit hun natuurlijke leefgebied.

De voormalige weidevogelvolière en drie kassen zijn samengevoegd tot een Congo-biotoop met een zeer ruim binnen- en buitengebied. Het verblijf is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De Rotterdamse dierentuin heeft een historische band met de okapi's. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Blijdorp. Vijfenvijftig jaar lang waren ze in Blijdorp te zien. Tot een paar jaar geleden. Toen moesten de bosgiraffes tijdelijk de tuin uit om plaats te maken voor de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf.

Oude bekende
Een van de okapi's is een oude bekende van Blijdorp: vrouwtje Kamina is in Blijdorp geboren. In 2012 vertrok zij drachtig naar Beauval in Frankrijk en is in Rotterdam te bewonderen in de Diergaarde met haar in 2013 geboren dochter M'buti.

Ngwani - uit Antwerpen Zoo - is het nieuwe mannetje. Een tweede fokman, Rab, maakt later het kwartet compleet. Morgen is de officiële opening van het verblijf en zijn de okapi's voor het publiek te zien.

Volledig scherm
© Blijdorp/Rob Doolaard