Volledig scherm
Old Scuola - op de foto floormanager Joost Verhoeven - verruilde de foodtruck voor een vaste stek in het Rotterdamse Hoogkwartier. © Frank de Roo

Old Scuola: cool interieur, nu alleen die pizza's nog

Gouden PollepelEen ubercool interieur, goede sfeer, leuke bediening. Old Scuola heeft op het oog alles in zich om dé hangout van tout Rotterdam te worden. Nu alleen die pizza's nog.

Het Hoogkwartier was tot voor kort de culinaire Bermudadriehoek van Rotterdam, maar nu gebeuren er mooie dingen, met het Industriegebouw als stralend middelpunt. Een van de aanwinsten is Old Scuola, het eerste restaurant van de gelijknamige foodtruckers.

Quote

Bij elke hap trekt onze mond samen. Van het fruit en de kaas proeven we niets meer.

De eerste indruk van hun vaste stek is positief. In de hoge ruimte met veel zichtbaar beton staan twee grote pizza-ovens met glanzende rvs afzuigbuizen als blikvanger. Dergelijke details geven het robuuste interieur een onderkoelde, stoere glamour. De muziek is eclectisch: van Bob Marley tot The White Stripes. Ook de bediening is leuk en stuk voor stuk fotogeniek. De dames zijn gestyled in lichte glittershirts, de heren dragen witte overhemden met de stropdas tussen de knoopjes geschoven.

Van de vrij kleine voorgerechtenkaart kiezen we geroosterde kippendijen (9 euro). Het malse vlees, de gemengde olijfjes en twee schijven geroosterde citroen zijn afzonderlijk prima ingrediënten, maar een gerecht vormen ze niet. Net als drie mensen die toevallig bij elkaar in de lift staan: ze kennen elkaar niet, maar zitten toch even met elkaar opgescheept. De salade van gegrilde nectarines (10 euro) met geitenkaas, radicchio en spekjes is ontzettend zuur door overvloedig gebruik van balsamico-azijn. Bij elke hap trekt onze mond samen. Van het fruit en de kaas proeven we niets meer. ,,Ik zal het doorgeven aan de keuken'', zegt de aardige en vlotte dame van de bediening. Nooit meer wat gehoord.

Brandblaren

Maar goed, we komen hier voor de pizza's. Die komen in etappes - een verkeerd bezorgde pizza verhuist naar een andere tafel, daarna duurt het even voor we compleet zijn.

De eerste pizza is teleurstellend. Het deeg van deze pizza met aubergine (14 euro) is zowel in het midden als in de rand niet gaar. En toch vertoont de rand van de pizza verontrustend veel zwarte plekken. Zelfs de bodem zit vol met brandblaren. De vulling van Fior di latte (mozzarella) en geroosterde aubergine is overigens heerlijk. Pas als de eerste al lang en breed op is, krijgen we onze tweede pizza. Wederom heel luchtig en charmant gebracht, maar professioneel is het niet. Deze special (van 18 euro) is rijkelijk belegd met Fior di latte, mortadella (worst), een heerlijke pesto van pistachenoten en flinke toeven ricotta. Met die dikke rand lijkt het wel een opblaasbadje waar heel veel speelgoed in drijft. Ook hier geldt: geweldige topping, het deeg niet goed gegaard en toch verbrand.

Volledig scherm
Old Scuola © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Nu horen we pizza nerds al denken: ,,Ja maar, de Napolitaanse pizza is ook heel anders dan de Romeinse versie. Dat hoort zo." Dat klopt (zie kader). Maar elke pizza moet gaar zijn. En niet zwartgeblakerd. Wie dat niet kan moet terug naar pizzaschool.

Als dessert nemen we een aardige polentacake met sinaasappel, yoghurt en pistache (6,50), maar die is slechts support act. De hoofdact van de avond heeft er een potje van gemaakt. Als pizzeria heb je maar een taak: goede pizza's bakken. Het deeg is daarbij essentieel. Dat weet zelfs Mario, nieuwe pizzabakker bij Iglo: ,,Je moet onderaan beginnen: de bodem''.

Pizza

De echte Napolitaanse pizza is aan strenge regels gebonden. Daar wordt op toegezien door de Associazione Verace Pizza Napoletana. Zo moet hij in de houtoven bereid zijn en mag er geen deegroller gebruikt worden voor het deeg. Zelfs de tomatensoort en de hardheid van het water ligt vast. De Napolitaanse pizza is slap in het midden, en de rand (de cornicione) is onregelmatig en luchtig. In Rome bakken ze hun pizza juist met een dunne krokante bodem. Dat is de variant die je meestal in Nederland ziet.

Old Scuola, Achterklooster 1, 3011 RA Rotterdam. Tel: 06-45146127 oldscuola.nl
Open: woensdag t/m maandag 17.00 - 23:00 uur (dinsdag gesloten)
Prijzen: voorgerechten 7,50 euro - 11:00 euro, hoofdgerechten 9,00 - 18,00 euro, nagerechten 5,00 - 7,50 euro.
Afgerekend: 97 euro
Bijzonderheden: fles kraanwater 3,50 euro. 

Beoordeling 

Voorgerecht: 6,5
Hoofdgerecht: 5
Nagerecht: 7
Bediening:
Sfeer: 8,5
Prijs-kwaliteit: 6

Tussenstand 


1. Karakter, Rotterdam 6,9
2. Old Scuola, Rotterdam 6,9 

Bekijk hier de eindstand van de vorige editie van de Gouden Pollepel.

E-mail voor vragen of suggesties naar: rd.pollepel@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam