Beeld van de protestrit van vorig jaar.
Volledig scherm
Beeld van de protestrit van vorig jaar. © Desirée Schippers

Oldtimers rijden protestrit tegen Rotterdamse millieuzone

UpdateEigenaren van oldtimers en oude motoren protesteren vandaag, net als vorig jaar tegen de Rotterdamse milieuzone. Zij vinden dat deze 'oneerlijk en ineffectief' is. 

Quote

Naar goed voorbeeld van de gemeente en andere instellin­gen kopen wij onze CO2 uitstoot af

Stichting Rotterdamse Klassiekers

Stichting Rotterdamse Klassiekers organiseert de CO2 neutrale protestrit die door de Maasstad en Schiedam gaat. De organisatie ziet in dat schone lucht belangrijk is, maar vindt de huidige milieuzone oneerlijk. Daarom hebben zij om 12.30 uur een brief gegeven aan wethouder Pex Langenberg (D66), met daarin hun standpunten rondom de zone. 

Speciaal voor de rit heeft de organisatie symbolisch de CO2 uitstoot afgekocht voor alle deelnemers. ,,Wij begrijpen dat onze auto's iets uitstoten. Maar naar goed voorbeeld van de gemeente Rotterdam en andere instellingen kopen wij onze CO2 uitstoot af. Daarom kunnen wij een CO2 neutraal evenement aanbieden. De afkoop heeft plaatsgevonden bij een grote gecertificeerde Nederlandse instelling."

De Stichting Rotterdamse Klassiekers heeft brieven aan wethouder Pex Langenberg overhandigd.
Volledig scherm
De Stichting Rotterdamse Klassiekers heeft brieven aan wethouder Pex Langenberg overhandigd. © Niels van Ham

Een belangrijk punt voor de organisatie is dat de luchtvervuiling die de gemeente Rotterdam zegt te willen terugdringen met de milieuzone wordt veroorzaakt door dagelijks verkeer. De door de gemeente geweerde auto’s zijn  volgens de stichting alleen juist niet de voertuigen die zorgen voor dagelijkse files: Het zijn hobby en vrije tijd voertuigen, die niet dagelijks worden gebruikt.

Oldtimers doen mee met de protestrit.
Volledig scherm
Oldtimers doen mee met de protestrit. © Niels van Ham

De voorzitter van de stichting Rotterdamse Klassiekers Niels van Ham stelt dat de acties tegen de Rotterdamse milieuzone blijven doorgaan na afloop van het protest. Met hun brievenactie boekte de stichting resultaat. Ze mogen opnieuw met de wethouder om de tafel. ,,Want we willen heel graag meepraten.’’

De stichting denkt nog aan verdere juridische stappen en wil straks ook de nieuwe Tweede Kamer benaderen.

Van Ham wijst er tot slot op dat de gevolgen van de vorig jaar ingevoerde maatregel nog altijd niet duidelijk zijn. ,,Want er wordt helemaal niet gemeten.’’ De milieuzone is begin vorig jaar in Rotterdam ingevoerd, sinds mei wordt er beboet.

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam