Oliebollenkoning Richard Visser kiest beste bol

VideoLeerlingen van de Horeca Vakschool in Rotterdam leggen een heus oliebollenexamen af. Frituurkoning Richard Visser kiest de beste bol.

Een bak-examen, daar zijn de vmbo-leerlingen van de Horeca Vakschool aan gewend. Afgelopen periode bekwaamden de brugklassers zich in het oliebollenvak. De vijftien beste bakkertjes lieten hun werk gisteren proeven aan Richard Visser, die als negenvoudig winnaar van de AD Oliebollentest voor de elfde keer op deze school een winnaar kroonde.

Quote

Ik vond het altijd verschrik­ke­lijk als ik moest wachten op de uitslag van de Oliebollen­test

Richard Visser

Hij proeft lichtbruine bollen en bollen die net íets te bruin uit het vet komen – zoals Damian (13) over zijn eigen bol zegt. Véél ‘normale’ bollen met krenten en rozijnen, maar ook opvallende, zoals die van Calle (13). ,,Met kerrie, paprikapoeder en sperzieboon. Een soort roti in een oliebol.” Of het lekker is? Visser noemt het ‘heel apart’ en roemt ook zijn lef.

Ook Joy (14) pakt uit met ingrediënten. Zij vulde haar baksel met rozijnen, sukade, sinaasappelsnippers, appel en citroenrasp. ,,Volgens mij is dit veel lekkerder dan normaal, er zit namelijk meer smaak aan”, zegt ze. Of ze zijn gelukt, weet ze niet. De leerlingen mochten vandaag niet voorproeven.

Joy is dan ook nieuwsgierig als de oliebollenkoning van Rotterdam langsloopt, met schooldirecteur Marco Meily in zijn kielzog. Ze snijden een stukje af en proeven de zoveelste vetbol. ,,Mooi blank, luchtig én lekker”, zegt Visser over de gouden bal van Joy. ,,De smaak is kerstig en het ziet er feestelijk uit”, vult de directeur aan.

Positief

Als de jury voorbij is roffelt het meisje ter ontlading op haar werkblad. ,,Alleen maar positief mam!”, roep de vmbo-basisleerling naar haar moeder die tussen de toeschouwers staat. Maar of ze wint van de andere leerlingen? Fleur (13) bakte een oliebol met amandelspijs, Vissers’ favoriete variant. En die met speculaaskruiden van Catoo (13) valt óók in de smaak.

Tijdens het proeven stijgt bij de leerlingen de spanning. Visser begrijpt dat. ,,Ik vond het altijd verschrikkelijk als ik moest wachten op de uitslag van de Oliebollentest.”

Na nog één kritische blik maakt de jury de winnaar bekend. Joy wint, gilt van schrik en kan niet stoppen met lachen. De vmbo-basisleerling wint een kookboek én een dagje meelopen bij Visser. Of ze daar ook met sinaasappelschillen in de weer mag? Visser: ,,Nee, dat lusten de meeste Rotterdammers niet. Die willen gewoon een oliebolletje met rozijnen of appel.”

Volledig scherm
Frituurkoning Richard Visser proeft de winnende oliebol van Joy. © Frank de Roo

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8131 stemmen