Olifant Bangka in bad
Volledig scherm
Olifant Bangka in bad © Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Olifantenbevalling Blijdorp te volgen via webcam

De geboorte van een babyolifant in Diergaarde Blijdorp is live via de webcam volgen. Olifant Bangka (14) is voor eind deze maand uitgerekend. De verzorgers houden de olifanten nu al via de webcam dag en nacht in de gaten. Het is voor de tweede keer dat Bangka moeder wordt. In juli 2010 werd haar dochter Faya geboren.

Olifant Bangka uit Diergaarde Blijdorp is hoogzwanger. Ze begint zichtbaar meer last van haar dracht te krijgen: ze ontlast haar benen regelmatig en ze gooit zand naar haar buik. Bangka is in principe eind augustus uitgerekend, maar het jong kan ook enkele weken eerder of later worden geboren.

Bij een olifant is het handig om een flinke marge aan te houden. De lange draagtijd van circa 22 maanden maakt het lastig de datum van de bevalling precies te voorspellen. De verzorgers houden de olifanten om die reden nu al via de webcam dag en nacht in de gaten.  

Zwangerschapshormoon
De laatste voorbereidingen zijn getroffen in het verblijf. Alle gaten en openingen waar het kleintje door zou kunnen glippen zijn gedicht. Regelmatig wordt er nu bloed afgenomen van de aanstaande moeder om het progesterongehalte (zwangerschapshormoon) te kunnen meten. Als er namelijk een plotselinge daling optreedt van de hormoonwaarde, is dit het teken dat de bevalling zeer nabij is.  

Als alles goed gaat, wordt het jong in de kudde geboren. De olifanten blijven dag en nacht buiten, zolang de temperatuur boven de 15 graden blijft.

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

Olifant Bangka en Timber uit Blijdorp
Volledig scherm
Olifant Bangka en Timber uit Blijdorp © Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam