Volledig scherm
Restaurant Sumo aan de Mauritsweg. © Jan de Groen

OM betuigt spijt over geheime Sumo-docu: ‘Achteraf gezien had het anders gemoeten’

UPDATEHet Openbaar Ministerie heeft spijt van de documentaire die is gemaakt van de fraudezaak bij sushiketen Sumo. ,,Achteraf gezien had het anders gemoeten’’, zei officier van justitie Peter van de Kerkhof vanochtend in de Rotterdamse rechtbank. 

De documentaire geeft de slepende Sumo-zaak een bizarre wending. Vlak voordat de rechter uitspraak zou doen, afgelopen juli, meldde NRC dat het onderzoek van de FIOD jarenlang was gevolgd door een documentaireteam van de KRO-NCRV. Het team kreeg inzage in tal van vertrouwelijke gegevens, zoals geheime telefoonopnames en camerabeelden. De rechtbank en de verdediging van de vier verdachten waren hiervan niet op de hoogte. 

Quote

Achteraf had het anders gemoeten

P. van de Kerkhof , Officier van justitie

De docu zou na het vonnis worden uitgezonden. ,,Ja, waarom hebben we dat niet gemeld?’’, zei Van de Kerkhof bij de voortzetting van de zaak. ,,We zijn een tunnel ingegaan. Het idee was dat het geen trial by media mocht worden. Hier zijn we in blijven hangen. Achteraf had het anders gemoeten.’’ Hier nam de verdediging duidelijk geen genoegen mee. Ze vroegen de rechter het OM niet-ontvankelijk te verklaren; waarmee er een eind zou komen aan het proces. Ze spraken van de ‘schending van fundamentele rechtsbeginselen’. Het OM hield er ‘een geheime agenda op na’.

,,De mogelijkheid bestaat dat beslissingen onder druk van de camera ongunstig zijn uitgevallen voor onze cliënten’’, aldus advocaat Ilse van der Meer. De verdediging eiste inzage in alle beeld- en geluidsmateriaal, ‘ook de ruwe beelden’. De officier wilde dit niet en zei bovendien dat de beelden niet bij het OM liggen.  

De rechtbank onder voorzitterschap van rechter Jacco Boek vond het te ver gaan om het OM niet ontvankelijk te verklaren. ,,Het is geen aannemelijkheid dat de documentaire in overwegende mate heeft bijgedragen aan de beslissing om tot vervolging over te gaan.’’ Ook verwierp hij het verwijt dat het recht op privacy in grote mate is  geschonden. 

Het vonnis  lag voor de zomer al klaar. Een deel van van het proces wordt nu opnieuw gedaan. Advocaten mogen volgende maand nog een keer een pleidooi houden, waarna de rechtbank met een nieuw oordeel komt. ,,Het is verstandig, om het luchtig te zeggen, om voortaan geen documentaire meer op deze manier te maken.’’  

Verdacht van grootschalige belastingfraude

Tegen Rotterdammer Chi Ho L., was 2 jaar cel en een boete van 210.000 euro geëist. Al eerder moest hij afstand doen van al zijn horeca-activiteiten. Rotterdammer Xin W. (38) moet wat justitie betreft 100.000 euro betalen en 21 maanden de cel in. Tegen Kam Yan L. (62) en Chi Kin C. (50) is respectievelijk 9 maanden cel, 25.000 euro boete en een werkstraf van 240 uur geëist.

De oprichters en leidinggevenden van Sumo – dat achttien restaurants telt – worden verdacht van grootschalige belastingfraude. Jarenlang zouden contante betalingen stelselmatig niet in de boekhouding zijn verwerkt, het geld werd met name gebruikt om personeel zwart uit te betalen. Volgens berekening van de FIOD zou 25 miljoen zijn afgeroomd.

Al eerder heeft Sumo geschikt met de fiscus voor een bedrag van 15,5 miljoen euro voor – met name – misgelopen loonbelasting. Toch besloot het OM tot vervolging over te gaan, vanwege de ontdoken omzetbelasting.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4672 stemmen