Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

OM: dreigen in metro bij station Stadhuis was daad van terreur

Het Openbaar Ministerie wil dat Hakim E. (43) uit Rotterdam wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de aanklager heeft de man zich schuldig gemaakt aan een terroristisch misdrijf door bedreigende teksten te roepen in een drukke metro: ‘Ik zweer bij Allah, alle Nederlanders gaan dood. Ik zweer bij God, ik ga de wereld kapot maken’.

Het incident vond op 26 maart plaats bij station Stadhuis. Een vrouw die vlakbij E. zat, stapte bij Beurs geschrokken uit. Ze voelde zich bedreigd door de kale man met baard, die onaangenaam rook en glazig voor zich uit keek. Met de gruwelijke tramaanslag in Utrecht in haar achterhoofd, waarbij een week eerder doden waren gevallen, belde zij de politie. E. ging volgens het OM  bij zijn aanhouding opnieuw in de fout: ‘Ik zweer in de naam van Allah dat ik je dood maak’, zou hij een agent hebben toegebeten.

E. lijdt volgens gedragsdeskundigen aan schizofrenie en religieuze waanbeelden. Toen hij de metropassagiers de stuipen op het lijf joeg, werd hij naar eigen zeggen aangestuurd door het boze oog. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, eiste de aanklager ontslag van rechtsvervolging. Wel wil ze dat E. in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgenomen, voor maximaal een jaar.

In trance

Volgens advocaat Rachid Moghin is er geen sprake van een terreurdaad. Wat hem betreft was er zelfs geen sprake van bedreiging. ,,Mijn cliënt zei niet: ‘Ik maak alle Nederlanders dood’, maar: ‘Alle Nederlanders gaan dood’. En dat is geen bedreiging, maar een feit.’’

Quote

Dat is geen bedreiging, maar een feit

Rachid Moghin, Advocaat

De advocaat omschrijft de verdachte als een man met ernstige psychische problemen. ,,Hij was die dagen gestrest, platzak en zat in zijn ‘psychische binnenwereld’. Als hij wordt aangesproken door dat boze oog, raakt hij in trance en weet hij niet wat hij doet.’’

Moghin bepleitte vrijspraak of een voorwaardelijke straf, met de belofte dat E. onder toezicht van de reclassering zijn medicijnen inneemt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6905 stemmen