Volledig scherm
De laatste beelden van Graciëlla zijn gemaakt door een beveiligingscamera van KFC. © Politie

OM eist 14 jaar cel en tbs voor moord Graciëlla, emotionele slachtofferverklaringen

Justitie heeft vandaag 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 33-jarige Schiedammer Gilroy de J.. Hij wordt verdacht van het doodsteken van zijn ex-vriendin Graciëlla Gomes Rodrigues (21) in september 2017. De uitspraak is over twee weken, in een extra beveiligde rechtszaal.

Volgens de aanklager dreigde De J. al eerder om Graciëlla te vermoorden als zij de relatie zou beëindigen. Uit de verklaringen komt naar voren dat ze al langere tijd werd bedreigd door de verdachte. In de berichten naar haar toe zou hij hebben geschreven dat hij haar of haar familie iets ging aandoen als ze een punt achter de relatie zou zetten. Ten tijde van de moord had zij een nieuwe vriend.

De moeder van Graciëlla heeft bij de politie verklaard dat haar dochter bedreigd en mishandeld werd. Ook anderen in de omgeving van Graciëlla maakten zich zorgen om haar: zo verklaart iemand dat Gilroy haar beet. Ze werd een keer met een bijtwond op haar hoofd gezien. 

Twaalf sos-berichten

De avond van haar dood werkte ze nog bij de Kentucky Fried Chicken in Rotterdam. Daar werd die avond Gilroy de J. gezien. Vermoedelijk is Graciëlla onder dwang bij hem in de auto gestapt. In de fatale nacht, in september 2017, stuurde Graciëlla twaalf sos-berichten naar haar broer. Hij schakelde de politie in. Ze werd de volgende ochtend in het Vlaardingse recreatiegebied Krabbeplas gevonden. De agent trof er een bloedspoor aan richting de sloot, waar haar lichaam naartoe was gesleept. Ze was door zestien messteken om het leven gekomen. 

De J. heeft een andere lezing van wat er die avond is gebeurd. Volgens hem kregen hij en Graciëlla ruzie. ,,Het is dramatisch uit de hand gelopen. Ze kwam op me af met een mes en ze stak op me in.‘’ De aanklager lijkt het verhaal niet te geloven. ,,Hij had het plan haar te vermoorden.‘’

De advocaat van Gilroy de J. noemt de strafeis ‘buitenproportioneel'. Hij stelt dat zijn cliënt geen vooropgezet plan had om Graciëlla te vermoorden. De advocaat, Luciano Newoor, pleit ervoor om De J. tbs onder voorwaarden op te leggen. Dat is stukken lichter dan tbs met dwangverpleging. De uitspraak volgt over twee weken.

‘Gilroy, je hebt geen idee wat je hebt aangericht’

De rechtszaak tegen Gilroy de J. was emotioneel zeer beladen. De ouders van Graciëlla en haar broer Gilliard schreven een slachtofferverklaring. Gilliard las die ook voor, de vader en moeder waren niet in staat zelf het woord te nemen en lieten hun verklaring voorlezen. Enkele passages uit de die verklaringen.    

Graciëlla’s moeder

,,De verdachte moet gestraft worden. Hij moet voelen wat hij heeft gedaan. Hij moet de pijn voelen die ik heb gevoeld. Hij moet de pijn voelen, die ik nog steeds voel. Graciëlla was mijn trots. Ik wilde zo graag een dochter. Die dochter die ik kreeg heb jij van me afgenomen. Gilroy, je hebt haar vermoord. Hoe heb je haar kunnen vermoorden. Gilroy, je hebt geen idee wat je hebt aangericht. Je hebt haar leven ontnomen en daarmee heb je ook ons het leven ontnomen. Het vreet van binnen om te zien hoe je ons elke dag weer kapot maakt. Ik hoop dat deze woorden je achtervolgen en dat je geen rust zult hebben. Gilroy, ik gun het je niet om te leven. Gilroy, je hebt zo veel levens verwoest. We hebben genoeg geleden; je mag branden in de hel.’’

Graciëlla’s broer Gilliard

,,Ik probeerde tot mijn zusje door te dringen maar zij had het gevoel dat alleen verdachte voor haar klaar stond. Ze voelde zich alleen. Maar het enige wat ik zag, was dat de verdachte Graciëlla isoleerde van haar familie en vrienden. Hierdoor ontstond ruzie. In die ruzie riep ik naar haar: “Wat heeft hij nou echt voor je gedaan?” Ze begreep het niet. Ik voelde me machteloos. 

Tot het moment dat ze inzag dat het niet goed ging. Toen nam ze de beslissing om bij verdachte weg te gaan. Ze voelde zich niet meer veilig. Ik voel me schuldig. Schuldig dat ik er niet voor haar was in haar laatste week. Schuldig dat ik mijn eigen verplichtingen had. Ik voel me schuldig dat ik haar niet heb kunnen helpen, dat ik er niet voor haar kon zijn. Maar we kunnen allemaal met vingers naar elkaar wijzen. Uiteindelijk hebben wij geen schuld. Alles wat er ooit dwars zat, was op te lossen. Verdachte is de enige die schuldig is in dit verhaal. Verdachte is de enige die moet boeten.’’

Graciëlla’s vader    

,,Gilroy had een slechte invloed op haar. Ze wilde op zich zelf gaan wonen. In die periode voerde ik veel gesprekken met haar over de toekomst. Een toekomst die ze zag zonder Gilroy. Ze wilde alleen verder. Stapje voor stapje nam ze afstand van Gilroy. Maar hij wilde haar niet loslaten. Hij vond wel weer een nieuw trucje om haar aan zich te binden. Het begon met lief doen, cadeautjes en zelfs een gouden ring. Toen ook dat niet meer werkte, speelde hij in op haar gevoel. Haar verantwoordelijkheid. Hij zei tegen haar dat hij zichzelf zou verwonden, of dat hij zichzelf zelfs iets aan zou doen. 

Graciëlla ging hier op in en zo hield Gilroy haar weer bij zich. Ik had iets moeten doen, als vader. Maar veel dingen wist ik pas na haar dood. Als ik dit allemaal veel eerder had geweten, had ik anders gehandeld. Ik voel me schuldig, als vader. Ik heb haar niet kunnen beschermen. Ik heb zo veel meegemaakt samen met mijn dochter. Ik heb haar nooit in de steek gelaten. 

Graciëlla was een meisje uit duizenden. Ze had een liefdevolle familie om zich heen, die bereid was om haar liefde te geven. Dit bijzondere meisje is bij ons weggenomen. Gilroy, de ring die Graciëlla altijd wilde, de aandacht die daarbij hoorde, die kreeg ze van je. Maar toen was het al veel te laat. Toen betekende die ring al niets meer voor haar. De ring heeft zij nooit gedragen want zij wilde niet verder. Ik wil de ring daarom ook aan je teruggeven, want ook voor ons heeft hij geen waarde. Het is het laatste dat jou aan ons verbindt.’’

Volledig scherm
Graciëlla Gomes Rodrigues (21) uit Vlaardingen werd dood bij de Krabbeplas aangetroffen. De laatste beelden van haar in leven zijn gemaakt op een veiligheidscamera van KFC. © Politie
Volledig scherm
Volledig scherm
Graciëlla Gomes Rodrigues (21) uit Vlaardingen werd dood bij de Krabbeplas aangetroffen. De laatste beelden van haar in leven zijn gemaakt op een veiligheidscamera van KFC waarop ook een verdachte te zien is. Hier zien we de verdachte. © Politie

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam