Volledig scherm
Privéfoto © Rahiied A.

OM eist 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen ‘insulinekiller’ Rahiied A.

UPDATEJustitie heeft 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Rahiied A. (23). Hij wordt verdacht van vier moorden en zeven pogingen daartoe. Het OM eist ook dat A. een beroepsverbod van 25 jaar krijgt opgelegd.

De officier van justitie noemde het schrijnend dat A. al die tijd zijn mond hield. ,,Het verdriet van de families die we bijna allemaal hebben gesproken, heeft ons geraakt. Maar A. hield zijn mond. Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.’’ Volgens de officier had de verdachte geen compassie, geen verdriet en alleen maar schaamte. ,,Voor zijn grootste wens om arts te worden, moest alles wijken.’’

Kleinkinderen

Voor dag vier van het proces bestond enorme belangstelling. Ook twee kleinkinderen van één van de slachtoffers waren in de rechtszaal aanwezig.

Eén van de twee officieren van justitie begon vanmorgen met het requisitoir. In het requisitoir wordt uitgelegd wat Rahiied A. - 23 jaar uit Rotterdam - precies wordt verweten. Ook werden de aanwezigen ‘meegenomen’ in het onderzoek dat door politie en justitie is uitgevoerd. Tevens is door de aanklager aangegeven welke bewijzen er zijn gevonden tegen Rahiied A. Het requisitoir werd afgesloten met de strafeis.

De aanklager heeft aangegeven dat het Openbaar Ministerie in totaal vijftien insuline-incidenten heeft onderzocht. Daarvan zijn er elf op de uiteindelijke tenlastelegging terecht gekomen. Voor de andere vier gevallen is onvoldoende bewijs gevonden om A. daarvoor te vervolgen. Volgens het OM is één van de elf slachtoffers een man.

Fouten

Gebleken is dat bij alle zorgaanbieders fouten zijn gemaakt; Rahiied A. kon er aan baantjes komen zonder dat hij er voor was gekwalificeerd, er was geen toezicht op uitgifte van medicijnen en A. ‘runde’ in zijn eentje avonddiensten waarbij hij de verantwoordelijkheid had voor een hele afdeling.

Rahiied A. wist dat de door hem toegediende insuline voor de mensen bij wie hij het inspoot dodelijk kon zijn. ,,Hij heeft de slachtoffers , die dementeerden en daardoor kwetsbaar waren, na het toedienen van insuline in hulpeloze toestand gelaten. Hierdoor ging kostbare tijd verloren bij het stellen van een diagnose’’, aldus de aanklager.

Quote

Er ging kostbare tijd verloren bij het stellen van een diagnose

Ongediplomeerd

De ongediplomeerde zorgmedewerker wist een arbeidsovereenkomst op niveau drie in de wacht te slepen terwijl hij zijn opleiding op dat niveau niet eens had afgerond. Ex-collega’s van Rahiied A., die het proces volgen, zeggen van hem te walgen. ,,Hij is een grote flapdrol’’, zegt één van hen. ,,Een schijnheilig mannetje’’, zegt een ander. ,,Hij heeft het allemaal gedaan, nu zit hij als een ziek vogeltje in de verdachtenbank. Hij heeft de families van zijn slachtoffer altijd recht in de ogen gekeken, dat zou hij nu ook moeten doen.’’ De vrouwen willen uit angst hun baan te verliezen, niet met hun naam worden genoemd. 

Quote

Hij heeft het allemaal gedaan, nu zit hij als een ziek vogeltje in de verdachten­bank

Het requisitoir schetst een heftig beeld: waar zorgmedewerker Rahiied A. kwam vielen doden of werden hulpbehoevende bewoners doodziek. 

In ‘t Huys te Hoecke in Puttershoek, om een voorbeeld te noemen, werd in oktober 2017 een slachtoffer gemaakt bij wie de medicatie werd stopgezet omdat het verplegend personeel dacht dat de demente vrouw een beroerte had gehad. Uit camerabeelden bleek later dat Rahiied A. de weerloze vrouw een injectie had gegeven. 

Rotterdammer Ron Paternoster (62) werd in september 2016 gebeld door Rahiied A. met de boodschap dat zijn moeder uit haar bed was gevallen. Toen Paternoster in De Wetering arriveerde, lag zijn moeder in coma. ,,Ze sliep, zei Rahiied’’, zegt Paternoster. De volgende dag overleed zijn moeder. Het is niet exact vastgesteld of de insuline daar de oorzaak van was of de val uit het bed. 

Hindoestaanse film

Waarom bracht Rahiied A. vier mensen om het leven en wilde hij er nog eens zeven vermoorden door hen met insuline te injecteren? Dat is de vraag waar de afgelopen dagen geen antwoord op is gekomen. ,,Er is door de onderzoekers op ingezoomd’’, zegt de aanklager. ,,Zij stellen dat de heer A. in een fantasiewereld leefde met betrekking tot het toedienen van de insuline. Hij had een grote wens om arts te worden. Die had hij al op jonge leeftijd.’’

Aan de reclassering vertelde Rahiied A. dat hij op 6-jarige leeftijd samen met zijn vader een Hindoestaanse film had gezien waarin een arts levensreddend werk verrichtte. Zijn vader zou hem daarbij op dat moment verteld hebben dat hij dat ook zou kunnen worden. Dit maakte veel indruk op hem en vanaf dat moment heeft hij zich voorgenomen om later arts te worden, zodat zijn vader trots op hem zou kunnen zijn. Als kind kreeg hij al een speelgoed doktersset met een speelgoed stethoscoop en spuitje. Hij speelde vaak doktertje en zei daarbij dan ‘als iemand overlijdt geef ik een spuitje en is hij weer levend’.

Katheter

Rahiied A. nam wel eens een katheter, spuit of maagsonde mee naar huis. Als hij alleen thuis was, fantaseerde hij met die apparaten dat hij de daarbij horende medische handelingen uitvoerde. Anderen mochten dat niet zien, want dan zouden ze zeggen dat hij gek was. Ook op zijn werk in de verpleeghuizen probeerde A. zich vaak te gedragen als arts. Door soms geen witte broek te dragen en alleen een wit jasje. Artsen dragen geen witte broek, verpleegkundigen wel. Hij stak de stethoscoop of oorthermometer van de afdeling vaak op zak, en onderzocht hij daarmee de mensen die hij verzorgde. Ook beklopte hij hen. Hij gebruikte naar eigen zeggen – net zoals de artsen – de stethoscoop om de bloeddruk te meten, terwijl verpleegkundigen dat met een bloeddrukmeter moeten doen. Rahiied zat graag bij de medische overlegstaf, want ook dan voelde hij zich dokter. Hij verzamelde doktersattributen.

De officier van justitie: ,,Door bij een bewoner een hypoglykemie te veroorzaken kon hij zich vervolgens ook even een arts voelen, die met een injectie genezing brengt en kon hij daarna complimenten krijgen voor het signaleren van de hypoglykemie en het adequaat ondersteunen van de door hem gewaarschuwde arts. Hij wilde zich groter en beter voordoen dan hij was. Hij voelde zich te min voor gewone verzorgende klusjes en liep met insulinepennen op zak.’’

Volgens de onderzoekers heeft bij Rahiied niet de gedachte op de voorgrond gestaan om mensen dood te maken, stelt de aanklager. ,,Niet vanuit directe agressie en ook niet vanuit een pervers hulpverlenersperspectief, dat het maar beter zou zijn voor die oude, gebrekkige mensen. Nee, het was de ‘doktersdynamiek’, het doktersgevoel, het gespeelde medisch handelen, met drama en ophemelen van de zelfwaardering, die op de voorgrond stond. Het scenario was zo verlokkend dat verdachte er zich keer op keer in verloor. Hij heeft een slechte impulsbeheersing, zoals ook op andere terreinen te zien is, zoals bij de seksualiteit en de zelfbeschadiging. Ook kan hij met zijn beperkte cognitieve vermogen moeilijk zijn fantasieën en angsten inkaderen of onderkennen waar ze voor staan. Hij heeft zijn inbeeldingsvermogen niet in de hand.’’

De insuline-incidenten vonden plaats bij vier zorgaanbieders.

Het Jasmijnhuis (Ridderkerk)
Zeven incidenten. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Rahiied A. voor vier gevallen omdat voor de drie andere incidenten geen hard bewijs is. Twee van de vier incidenten waren met dodelijke afloop. Een van de overleden slachtoffers overleefde twee eerdere pogingen.

’t Huis te Hoecke (Puttershoek)
Twee incidenten, waarvan een met dodelijk afloop.

Riederborgh (Ridderkerk)
Twee incidenten waarvan een met dodelijke afloop.

De Wetering (Rotterdam)
Vier incidenten. Voor één van de gevallen heeft het OM onvoldoende bewijs.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam