Volledig scherm
De ravage na het ongeluk op de West-Kruiskade in Rotterdam op 18 augustus © AD/Leon van Heel

OM eist 6 jaar cel en 5 jaar rijontzegging voor Sahand M.

UpdateHet Openbaar Ministerie eist 6 jaar gevangenisstraf en 5 jaar rijontzegging voor Sahand M. De 27-jarige man uit Den Haag die in augustus 2013 op de Rotterdamse West-Kruiskade met zijn auto een ongeluk veroorzaakte waardoor twee vrouwen om het leven kwamen, houdt vol dat hij onder invloed was van een hypo. M. is zwaar suikerpatient.

Door het enorm lage glucose gehalte zou M. niet hebben geweten wat hij deed. Deskundigen twijfelen aan die lezing. Na het ongeluk werd juist een hoog suikergehalte gemeten. De vraag is of er sprake is geweest van een hyper of een hypo. Dat moet worden bewezen om uit te wijzen of het tragische voorval verwijtbaar is.

De snelheid waarmee M. over de weg is gemeten tussen de 108 en 118 kilometer per uur, waar slechts 50 km is toegestaan. Hij had een alcoholpromillage in zijn bloed van 1.18, meer dan dubbel zo veel als is toegestaan. Hij ontkent dat hij een snelheidspiraat is, ook al kreeg hij in de afgelopen 5 jaar 80 bonnen waarvan een fiks aantal voor snelheidsovertredingen. Een daarvan was een bedrag van 500 euro voor te hoge snelheid binnen de bebouwde kom.

M. zegt dat hij zijn wagen vaak uitleende en de snelheidsovertredingen voor een deel ook door hen gemaakt moeten zijn. Volgens M. noemen vrienden hem juist 'opa' als het gaat om zijn gedrag in het verkeer. 

Elektriciteitspaal
De dodelijke slachtoffers waren vrouwen van 33 en 21. De drie keerden terug van een avondje stappen in Rotterdam. Met volle vaart reed de BMW de binnenstad uit. Op de West-Kruiskade ging het mis. Met zijn auto ramde hij een elektriciteitspaal bij een snelheid van ruim 100 km/u, tweemaal de toegestane snelheid ter plekke. De twee passagiers kwamen om; de verdachte liep een gebroken hand op.

Trauma
De politie maakte in augustus 2013 bekend dat de man een forse celstraf boven het hoofd hangt. De politie verdacht hem vanwege ernstig onverantwoord rijgedrag van doodslag. In november werd hij vrijgelaten. Hij zou getraumatiseerd zijn en volgens de rechtbank de ruimte moeten krijgen om te voorkomen dat zijn slijterij failliet gaat.

Volledig scherm
Buurtbewoners van de West-Kruiskade leggen bloemen neer voor Zakia en Karima, de twee vrouwen die omkwamen bij de gruwelijke crash © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam