Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM eist miljoenen van Barendrechtse boekhouder

UPDATEHet Openbaar Ministerie eist ruim 2,1 miljoen euro van de Barendrechtse boekhouder Frits P. (51). Hij verduisterde tussen 2001 en 2011 bijna 24 miljoen euro van de Rotterdamse vastgoedfamilie Van der Sluijs.

De Barendrechtse boekhouder Frits P. (51) verbraste in tien jaar het kapitaal van de Rotterdamse vastgoedfamilie Van der Sluijs. Hij stak de miljoenen in een lingeriebedrijf en andere ondernemingen, die stuk voor stuk flopten. Ook gaf hij geld aan goede doelen.

P. werd in 2011 al veroordeeld tot het terugbetalen van 17 miljoen euro, maar aanvullend onderzoek, waar hij zelf aan meewerkte, wees uit dat hij in totaal 23 miljoen euro uit de familiekas had geroofd. De aanklager eiste vanochtend de resterende 6,6 miljoen, maar schroefde dat bedrag terug tot 2,1 miljoen euro toen bleek dat de rente, de proceskosten en P.’s rechtmatig verdiende salaris nog moesten worden verrekend.

Tot grote blijdschap leidde dat niet bij de Barendrechter, die met de gedwongen verkoop van zijn huis en auto ‘slechts’ 250.000 euro heeft terugbetaald. Inmiddels is ook beslag gelegd op zijn pensioenvoorziening. Het zijn druppels op de gloeiende plaat, erkende de verdachte, die geen cent overhield aan tien jaar frauderen.

P. deed de financiën voor de familiebedrijven Blauwpark en Decluse en beheerde namens hen een liefdadigheidsstichting. Als vriend, financieel adviseur en boekhouder genoot hij het volste vertrouwen en kon hij beschikken over vele miljoenen euro’s.

Dierenwinkels

Maar in plaats van een zorgvuldig kasbeheer, sluisde hij op geraffineerde wijze geld weg naar eigen bedrijven. Hij kocht voor 8 miljoen euro zes luxe lingeriezaken, pompte 5 miljoen in een opleidingsinstituut voor managers en investeerde in een aantal dierenwinkels. Een succesvol zakenman was hij niet. Al zijn bv’s gingen failliet.

P. deelde ook graag cadeautjes uit. Zo maakte hij 300.000 euro over aan Diergaarde Blijdorp. Het bedrog kwam aan het licht toen een van de goede doelen bij de familie Van der Sluijs aanklopte omdat een beloofde donatie niet was overgemaakt. De schuldbewuste P. verleende volledige medewerking aan het politie-onderzoek. Volgens de officier van justitie had de Barendrechter goed geleefd van het familiegeld, maar leidde hij geen jetsetleven.

Bank

Na zijn detentie, P. kreeg in 2017 drie jaar cel voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte, denkt hij tussen de 1500 tot 2000 euro bruto te gaan verdienen. ,,Ik wil graag boekhouder blijven, maar niet meer met een eigen bedrijf. Er is geen bank meer die zaken met mij wil doen. Ik word meteen uitgelachen als ik daar binnenloop. Van mijn salaris kan ik straks misschien 500 euro per maand aflossen. Dat moet naar Blauwpark gaan.’’

De rechtbank doet 11 juni uitspraak.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam