Volledig scherm
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 28-jarige Haagse rond half 4 geschept, toen zij ter hoogte van Club Vie het zebrapad overstak. © Google Streetview

OM eist taakstraf tegen doodrijder Nifen S.

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft vandaag de maximale taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen Nifen S. (33). De Rotterdammer reed in februari 2015 op de Maasboulevard in zijn woonplaats de 28-jarige Wasima Ziani uit Den Haag dood. S. ging er na de fatale aanrijding vandoor.

Ook moet hem de rijbevoegdheid worden ontzegd voor de duur van twee jaar, vindt de aanklager. Wat hem betreft zijn ook de twee vrienden die bij hem in de auto zaten, fout geweest door de auto na het ongeluk te verstoppen. Zij hoorden beiden een taakstraf van 100 uur eisen met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. 

De advocaat van de automobilist bepleit vrijspraak. Ze zegt dat nergens vaststaat dat haar cliënt roekeloos heeft gereden. Volgens haar staat niet vast dat de man te hard heeft gereden, door rood is gereden of dat de cruisecontrol ingeschakeld is gebleven nadat geremd was. ,,Er is gewoon onvoldoende concreet bewijs.’’De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nabestaanden

De rechtbank heeft de officier van justitie vanochtend bij aanvang van het proces gevraagd waarom de zaak pas nu, ruim twee jaar na dato, wordt behandeld. Het valt vooral voor de nabestaanden zwaar dat er zo lang overheen is gegaan voordat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak heeft aangebracht. Als reden voor de enorme vertraging gaf de officier van justitie aan dat het OM de afgelopen tijd de vele zaken amper af kon en de rechtbank onvoldoende capaciteit had. ,,De zaak heeft daardoor enige tijd in de kast gelegen. Dat is vervelend. Nu is er tijd voor.’’

Nifen S. Reed de 28-jarige vrouw aan in de vroege ochtend van zondag 22 februari op een oversteekplaats bij horecabedrijf Club Vie. Zonder zich te bekommeren om het levensgevaarlijk gewonde slachtoffer reed hij door. In het ziekenhuis werd geprobeerd het leven van de vrouw te redden, maar ze overleed tijdens de operatie.

Bij S. zaten twee vrienden, Rotterdammers van 21 en 25 jaar, in de auto met wie hij die nacht op stap was. Ook deze mannen zitten nu ook tegenover de rechters. Hen wordt verweten dat ze het politieonderzoek hebben belemmerd door S. te helpen bij het verstoppen van de auto.

S. meldde zich de bewuste zondag ’s avonds bij de politie. Twee maanden na het ongeval schreef hij een brief aan de familie van de Haagse vrouw om zijn spijt te betuigen en medeleven te tonen. De nabestaanden hebben destijds aangegeven daar geen behoefte aan te hebben.