Volledig scherm
Foto ter illustratie © AD

OM eist tien jaar cel tegen vrouw die ex slaapmiddel gaf en daarna zijn huis in brand stak

Een heerlijk maaltje kip met rijst en groente, dat hem werd voorgeschoteld door zijn ex-vriendin, is een Rotterdammer bijna fataal geworden. Hij viel in een diepe slaap terwijl zijn woning in brand werd gezet. De man ontsnapte aan de dood, die geraffineerd was gepland. Justitie heeft vandaag tegen de ontkennende verdachte, Miranda W. (49) uit Ridderkerk, tien jaar gevangenisstraf geëist.

Het is dinsdagavond 20 juni 2017 als de Ridderkerkse vrouw bij haar ex in zijn flatwoning aan Boekenrode in Rotterdam langskomt. De twee hebben een problematische relatie achter de rug, desondanks is er soms nog contact. Miranda heeft een maaltijd meegenomen. Zelf eet ze niet, haar ex wel. Hij vindt het raar smaken, denkt dat het de saus is, maar eet toch door. 

Dan wordt hij onwel en legt zijn ex hem op bed. De man valt in een diepe slaap. Het eerste dat hij zich daarna herinnert, is dat hij wakker wordt doordat er mensen op zijn voordeur staan te bonzen. Zijn ex is weg en hij ziet rook en vuur. De vlammen worden geblust voordat die om zich heen kunnen grijpen.

Medicijn

Justitie stelt dat Miranda W. de brand in de woning heeft aangestoken en hem voorafgaand daaraan de maaltijd met daarin het slaapverwekkende medicijn diazepam, een valiumvariant, te eten heeft gegeven. Het Nederlands Forensisch Instituut vindt het medicijn in resten van het eten en in het lichaam van het slachtoffer, dat verklaart geen pillen te slikken.

Daarentegen worden bij de aanhouding van Miranda W. – een dag na de brand - recepten en betaalbewijzen van oxazepam en diazepam in haar tas gevonden. En lege doordrukstrips van andere medicijnen die ze zegt niet te gebruiken.

Al direct na het blussen van de brand is sprake van verdachte omstandigheden. Er worden twee afzonderlijke brandhaarden ontdekt. Sporen wijzen erop dat door het gebruik van benzine opzettelijk brand is gesticht.

Quote

De verdachte heeft zeer geraffi­neerd en planmatig gehandeld

Officier van justitie

Miranda zegt dat ze al ver voor de brand is weggegaan, maar tactisch bewijs - verkregen aan de hand van uitgelezen telefoongegevens - zegt iets anders. Het mobieltje van de vrouw straalt op het moment van de brand nog een zendmast in de buurt van de flat aan.

Wat de vrouw moet hebben gedreven, is nog een raadsel. Ze zou naar haar zeggen zijn behandeld voor verlatingsangst. ,,De verdachte heeft zeer geraffineerd en planmatig gehandeld’’, stelt de aanklager. ,,Ze heeft het risico genomen dat het slachtoffer het leven zou laten. In de uitvoering van haar plan heeft ze ook anderen in levensgevaar gebracht.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam