Volledig scherm
Het moment waarop de ME-bus Grootscholten aanrijdt. © Screenshot

OM eist voorwaardelijke taakstraf van 60 uur tegen ME’er die Feyenoordfan aanreed

Justitie eiste vandaag een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur tegen de agent die tijdens de voetbalrellen van 7 mei 2017 een Feyenoordfan uit Poeldijk aanreed. De man wordt verdacht van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. 

Het 28-jarige slachtoffer, supporter Thom Grootscholten uit Poeldijk, werd die bewuste dag aangereden door een ME-bus op de Coolsingel. Hij was in de kroeg geweest en ging naar huis. Tijdens de zitting in de Dordtse rechtbank werden verschillende filmpjes van het incident vertoond. Op een video is te zien dat de bus tientallen meters op het fietspad rijdt vlakbij de metro-ingang voor de Bijenkorf.  

Quote

Ik dacht dat ik om hem heen kon rijden, maar zag te laat dat ik dat ik dat niet ging redden

ROT01, Verdachte ME’er

Ter hoogte van de Koopgoot stuurde de agent, op de zitting aangeduid als ROT01, zijn bus het fietspad op. Op de kruising van de rijbaan en trambanen wilde hij - naar eigen zeggen - een grote bocht maken. Zo probeerde hij de bereden politie beschermen tegen een groot aantal supporters. ,,Ik dacht dat ik om het slachtoffer heen kon rijden, maar op het laatste moment zag ik dat ik dat niet ging redden.”

Uit de beelden die in de bus zijn gemaakt bleek geen van de ME’ers zich ervan bewust te zijn dat ze iemand hadden geraakt. ,,Toen ik merkte dat ik hem toch geraakt had, stopte ik”, verklaarde de agent. Het slachtoffer was al verdwenen. ,,We dachten dat hij was opgestaan na de val.” Maar Grootscholten was door omstanders van de kruising gehaald.

Geldproblemen

Het slachtoffer was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. Zijn vriendin deed het woord namens hem. ,,Thom is twee keer geopereerd en moest zeven maanden revalideren. We hebben gigantische geldproblemen gehad doordat hij niet meer kon werken.’’

Voor de aanrijding werkte de Feyenoordsupporter als zzp’er in de kassenbouw, vertelde hij  eerder aan het AD Rotterdams Dagblad. ,,Dat was mijn lust en mijn leven. Dat is mij door de actie van die agent in één klap afgenomen. Ik kan dat werk niet meer doen. Het meest neem ik die man kwalijk dat hij is weggereden nadat hij me geraakt had. Hij heeft me daar doodleuk laten liggen.‘’ 

De officier van justitie stelde dat de agent verwijtbaar heeft gehandeld.  De ME-bus reed half op de stoep, half op het fietspad. Het was hectisch op de Coolsingel en er hing een rellerige sfeer. Volgens de officier heeft de verdachte willens en wetens het risico op een aanrijding aanvaard, wat neerkomt op ‘voorwaardelijk opzet’. 

Ongelukkige samenloop van omstandigheden 

De advocaat van de agent schetste de situatie waarin haar cliënt zijn werk moest doen. ,,Er waren die dag 750 agenten op de been, er zijn 100 aanhoudingen verricht en er waren 35 bijtincidenten.” De raadsvrouw omschreef de sfeer als grimmig, zo zou er met terrasmeubilair, blikjes en stenen zijn gegooid. ,,De stuurbeweging naar rechts was ter bescherming van de politiepaarden. Mijn cliënt heeft niet ingestuurd op het slachtoffer.’’ Zij sprak van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en pleitte voor volledige vrijspraak. Dat Grootscholten geraakt werd, heeft ook met zijn eigen houding te maken, meende ze. ,,Andere mensen gingen wel aan de kant.”

De verdachte zelf benadrukte dat het nooit zijn bedoeling is geweest om Grootscholten letsel toe te brengen. ,,Ik werk al 20 jaar bij de politie om mensen te helpen.’’ Volgens hem hebben ze een gedeelde verantwoordelijkheid. ,,Ik als chauffeur en hij als voetganger. Hij liep door het hart van de relsituatie heen. Dat was een gevaarlijke plek. Ik vind het onwijs vervelend voor hem.’’ De rechter doet 1 februari uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam