Orlando Boldewijn.
Volledig scherm
Orlando Boldewijn. © Privéfoto

OM vervolgt Roy B. (27) voor betrokkenheid bij dood Orlando

Het Openbaar Ministerie gaat de 27-jarige Roy B. uit Den Haag vervolgen wegens betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn. Eerder dit jaar werd hij al opgepakt omdat justitie hem ervan verdacht de tiener na een seksdate te hebben vermoord. 

Omdat daar geen bewijs voor werd gevonden, moest hij worden vrijgelaten. Nu wil de aanklager B. voor de rechtbank brengen omdat hij Orlando moedwillig zou hebben laten verdrinken. Hij zou Orlando in het water hebben zien liggen zonder hem te helpen of de hulpdiensten te alarmeren. 

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag de moeder van Orlando en advocaat Sebas Diekstra in een persoonlijk gesprek geïnformeerd over de ontwikkelingen. ,,De familie heeft het gevoel dat zo veel mogelijk is geprobeerd de waarheid boven tafel te krijgen'', reageert Diekstra die de familie bijstaat. ,,De nabestaanden vinden het ook niet meer dan terecht dat Roy B. wordt vervolgd. Hij heeft geen hulp geboden terwijl hij wist dat Orlando aan het verdrinken was. Ze nemen hem dat zeer kwalijk. De familie wacht het proces met belangstelling af.''

Orlando kwam zondag 18 februari 2018 na een afspraak in Den Haag niet meer thuis. Hij bleek voor het laatst gezien in de Haagse wijk Ypenburg, nabij het Böttgerwater. Naar aanleiding van een anonieme tip werd maandagavond 26 februari 2018 door duikers gezocht in De Blauwe Loper, het water nabij de plek waar hij het laatst werd gezien. Dezelfde avond werd het lichaam van Orlando in het water aangetroffen.

Onderzoek

Door de politie en het Openbaar Ministerie is uitgebreid onderzoek gedaan naar de verdwijning en het overlijden van Orlando. Er heeft grootschalig onderzoek naar telefoongegevens plaatsgevonden en deskundigen van het Nederlands Forensisch instituut (NFI) hebben onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van Orlando. Diverse opsporingsprogramma’s besteedden meermalen aandacht aan de zaak. 

Dit onderzoek leidde tot de aanhouding van de Haagse Roy B. in april van dit jaar. De verdachte werd destijds na verhoor heengezonden omdat er onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden. De man bleef wel verdachte in de zaak en het onderzoek werd voortgezet.

Op basis van het onderzoek kan niet worden vastgesteld dat Orlando door geweld om het leven is gekomen. Het onderzoek aan het lichaam van Orlando heeft geen doodsoorzaak opgeleverd en ook uit de andere onderzoeksresultaten kan niet worden afgeleid dat er sprake is geweest van moord of doodslag. 

Lees verder onder de foto. 

De politie is bezig met een reconstructie van het overlijden van Orlando Boldewijn. Hij werd 27 februari gevonden in het Bottgerwater in Den Haag.
Volledig scherm
De politie is bezig met een reconstructie van het overlijden van Orlando Boldewijn. Hij werd 27 februari gevonden in het Bottgerwater in Den Haag. © Ginopress

Vervolging

Er is een voorlopige tenlastelegging opgesteld waarin de verdachte mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld en het nalaten om hulp te verlenen wordt verweten. Er wordt nog aanvullend onderzoek verricht om meer zekerheid te krijgen in welke mate het nalaten van verdachte heeft bijgedragen aan het overlijden van Orlando. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam  en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam