Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

OM wil Rotterdamse hacker 2,5 jaar de cel in hebben

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 36 maanden cel geëist tegen de 33-jarige Rotterdammer Davy de V. die er van wordt verdacht van het inbreken in het computersysteem van de ING Bank en containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam en meerdere gevallen van oplichting waarbij computers werden gekraakt.

De man zou volgens het OM een groot aantal rekeningnummers en namen van rekeninghouders van ING-klanten hebben verzameld. Het vermoeden bestaat dat hij een systeem voor automatische incasso heeft willen manipuleren om geld van bankklanten naar zichzelf door te sluizen.

Volgens ING zijn geld en privacy van de klanten nooit in gevaar gekomen. Omdat niet kan worden bewezen dat hij daadwerkelijk geld weg had willen sluizen, stelt het OM dat hij van dat feit moet worden vrijgesproken.

Aangehouden
De V. werd aangehouden na een onderzoek waaruit bleek dat iemand vanuit een ict-bedrijf probeerde in te breken in de computer van drie bedrijven. Eén van die drie bedrijven was een groothandel waar het klantenbestand werd gehackt.

Uit onderzoek werd duidelijk dat De V. stage liep bij het ict-bedrijf. Hij was zijn studie informatica begonnen nadat hij uit de gevangenis was ontslagen. Daar zat hij straffen uit voor eerder begane vermogens- en geweldsdelicten.

De Rotterdammer verklaarde eerder na zijn detentie een vak te willen leren. Volgens zijn advocaat heeft de man als ict-student meerdere websites, waaronder die van de ECT en ING, op hun veiligheid willen testen in plaats van die te hacken.

De V., die een HBO-opleiding volgt, zei daar vanochtend zelf over dat hij er extra studiepunten mee wilde verdienen. In haar requisitoir gaf de officier van justitie aan dat dat nooit een opdracht van zijn docenten is geweest.

Reeks fraudegevallen
De Rotterdammer is volgens het OM schuldig aan een reeks fraudegevallen. In oktober 2011 werd hij al aangehouden op verdenking van het onder valse naam bestellen van goederen. Hij deed alsof hij had betaald door een gemanipuleerde schermafdruk van een site voor internetbankieren te tonen.

Hij was achter de privé-gegevens van de mensen gekomen door hen een vertrouwenwekkende afzendermail te sturen en persoonlijke gegevens te vragen. Zo bestelde hij voor bijna 10.000 euro Chinese hardstenen tegels voor de tuin en allerlei kazen. Ook zou hij op naam van een niet-bestaand bedrijf goederen hebben besteld.

Vals geld
De V. zegt dat anderen de goederen moeten hebben besteld vanaf zijn laptop toen hij die aan hen had uitgeleend. Het bezit van vals geld - eveneens een hem ten laste gelegde feit - valt De V., zegt hij zelf, niet aan te rekenen.

Hij werd in het centrum van Rotterdam betrapt met valse 50 euro biljetten op zak, maar verklaarde daarover die van anderen te hebben gekregen zonder te weten dat het om namaakgeld ging.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam