Volledig scherm
Gemeentelijke Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld. © Frank de Roo

Ombudsman: Gebrek aan privacy voor Rotterdammer met schulden die hulp zoekt

De gemeentelijke ombudsman vindt dat de privacy van Rotterdammers met schulden die hulp zoeken beter beschermd moet worden. Nu doen zij hun verhaal vaak in open spreekruimtes, bijvoorbeeld bij de Kredietbank. ,,Andere bezoekers kunnen horen wat er wordt besproken.’’

In een onderzoek naar de schuldhulpverlening in Rotterdam door ombudsman Anne Mieke Zwaneveld staat dat dit gebrek aan privacy gevolgen heeft. Medewerkers van de Kredietbank verwachten dat Rotterdammers hierdoor soms een drempel voelen om bepaalde gevoelige informatie te delen.

Ook bij de Vraagwijzers, waar een Rotterdammer die hulp zoekt als eerste terechtkomt, zijn er open spreekruimtes met hetzelfde probleem als bij de Kredietbank. Wethouder Michiel Grauss stelt in een reactie op het rapport dat Rotterdam het belangrijk vindt dat burgers zich veilig genoeg voelen om ongestoord het gesprek te kunnen voeren.

Bij de Vraagwijzers wordt gekeken hoe medewerkers beter gebruik kunnen maken van afgeschermde ruimtes. Ook wordt gekeken hoe duur het is om bijvoorbeeld geluidsschermen te plaatsen. Ook kunnen beveiligers nog beter letten op het onnodig rondlopen van mensen die in de wachtruimte horen te zijn.

De Ombudsman vindt verder dat de gemeente nog beter haar best moet doen om Rotterdammers met schulden actief en individueel te benaderen in alle wijken van de stad. De wethouder stelt dat dit ook zijn plan is. Net als geprobeerd wordt jongeren beter te bereiken. De Ombudsman zal volgend jaar onderzoeken of dat lukt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8657 stemmen