Volledig scherm
© IJsselland

Omstreden cardioloog IJsselland staat op non-actief

Een cardioloog van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel mag geen patiënten behandelen, zolang een onderzoek loopt naar de behandeling van een oudere patiënt. De man ging enkele weken na zijn ontslag uit het ziekenhuis naar India waar hij hartproblemen kreeg.

Volgens familie had de cardioloog de man in november onderzocht en gaf hem toestemming om op reis te gaan naar India, zonder een hartkatheterisatie uit te voeren. Na aankomst in India kwam hij na anderhalve dag in het ziekenhuis terecht, waar hij een spoedoperatie onderging. Zijn hart zou nog maar voor dertig procent werken.

De betrokken cardioloog kreeg eerder een berisping van de tuchtrechter, omdat hij in strijd met de waarheid een brief schreef aan de huisarts van een jonge patiënte. Daarin stelde hij dat de juiste diagnose was gesteld en de Rotterdamse medicijnen kreeg. Dit was niet waar.

Het meisje overleed aan hartproblemen toen zij op vakantie was in Italië. Een andere cardioloog van het IJsselland werd berispt en voorwaardelijk geschorst vanwege de dood van het meisje en van een jongen.

Naar aanleiding van verhalen in de media heeft het ziekenhuis met de familie van de oudere patiënt gesproken. Ook is er een eerste onderzoek gedaan. Naar aanleiding hiervan is besloten een uitgebreider onderzoek te starten.

Onderzoek

Volgens een verklaring hebben de raad van bestuur en de betrokken arts in onderling overleg besloten dat de cardioloog geen patiënten zal behandelen tot het onderzoek is afgerond. De verwachting is dat dit onderzoek acht weken zal duren.

Een interne onderzoekscommissie zal nader bekeken wat er is gebeurd. Deze commissie wordt versterkt met een onafhankelijke externe deskundige. Het IJsselland Ziekenhuis heeft ondertussen ook een melding gedaan bij de Inspectie.

Het ziekenhuis stelt dat alle betrokkenen de situatie heel vervelend vinden. In de verklaring wensen zij de patiënt en zijn familie veel sterkte toe. ,,We doen er alles aan om de kwaliteit van de zorg voor als onze patiënten te waarborgen en het onderzoek zo spoedig en zo goed mogelijk af te ronden.’’

Medewerkers van het ziekenhuis nemen contact op met patiënten die een afspraak met deze cardioloog. Wie vragen heeft, kan ook zelf bellen met het ziekenhuis.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
3765 stemmen