Volledig scherm
Het IJsselland Ziekenhuis. © RV

Omstreden cardioloog IJsselland Ziekenhuis mag weer aan het werk

De cardioloog van het Capelse IJsselland Ziekenhuis die een oudere hartpatiënt toestemming gaf om vakantie te vieren in India mag weer aan het werk. De arts heeft op non-actief gestaan nadat de patiënt op vakantie hartproblemen kreeg.

Quote

De gebeurte­nis­sen waren niet te voorzien, noch te voorkomen geweest

IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de zaak. De patiënt werd in november vorig jaar onderzocht in het ziekenhuis vanwege hartklachten. Na ontslag en toestemming om naar India te gaan, kreeg hij daar aangekomen hartproblemen en moest hij met spoed naar het ziekenhuis. Bij aankomst schreef de familie een vernietigende recensie over het IJsselland op Google waarin werd gedreigd met een advocaat.

Volgens het ziekenhuis heeft de betreffende cardioloog adequaat gehandeld. ,,De gebeurtenissen tijdens de vakantie van de patiënt waren, hoe ernstig en betreurenswaardig ook, niet te voorzien, noch te voorkomen geweest”, staat in het onderzoeksrapport te lezen. Wel wordt aangegeven dat de communicatie van de cardioloog beter had gekund. 

,,Er heeft onvoldoende uitleg plaatsgevonden aan de patiënt en zijn familie. Van de informatie die is gegeven is onvoldoende gecontroleerd of dat ook goed werd begrepen. Dit heeft geleid dat bij de patiënt en zijn familie een heel ander beeld bestaat over de ziekte dan de betrokken arts als diagnose heeft gesteld.”

Aanbevelingen

De patiënt en zijn familie zijn hierover op de hoogte gesteld. De onderzoekscommissie heeft aanbevelingen gedaan aan de raad van bestuur van het ziekenhuis die worden overgenomen. De cardioloog, die op korte termijn weer aan het werk zal gaan, zegt de situatie te betreuren.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam