Volledig scherm
© Atelier Van Lieshout

Omstreden kunstwerk 'Domestikator' voor Centre Pompidou neergezet

Het omstreden kunstwerk 'Domestikator' van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Joep van Lieshout is geplaatst voor het Centre Pompidou in Parijs. Het werk is op het terrein van het moderne kunstmuseum in de Franse hoofdstad geplaatst, nadat het eerder werd geweerd door het Louvre omdat het 'te seksueel getint' zou zijn. 

'Domestikator', dat bestaat uit verschillende rode gebouwtjes met deuren en ramen, ziet eruit als een paar dat het 'op zijn hondjes' doet. Het werk zou eerst in het Jardin des Tuileries komen te staan als onderdeel van een tentoonstelling van het Louvre. De directeur van het museum weerde het werk uiteindelijk, onder meer omdat het dicht bij een kinderspeelplaats  zou komen te staan. 

De beslissing kwam het Parijse museum op veel internationale kritiek te staan. 'Domsetikator' staat nu voor het Centre Pompidou als onderdeel van de hedendaagse kunstbeurs FIAC. Het museum noemt het werk 'een monument tegen censuur'.  Het kunstwerk zal daarna in maart op de NDSM-werf in Amsterdam te zien zijn. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam