Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), spreekt tijdens een demonstratie in Den Haag.
Volledig scherm
Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), spreekt tijdens een demonstratie in Den Haag. © anp

Omstreden NVU sluit zich aan bij demonstratie tegen Rutte-III

Voorman Constant Kusters van de nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) roept zijn aanhang op zich aan te sluiten bij de demonstratie tegen kabinet-Rutte III en de 'islamisering'. De PVV houdt op zaterdag 20 januari een demonstratie op het Stationsplein in Rotterdam.

In een video op de site van de NVU zegt Kusters het 'voor 90 procent eens te zijn' met de PVV. ,,We onderschrijven de standpunten waarmee Wilders de mensen oproept om te komen. Daarom zeg ik: kom met z'n allen en laten we er een massale demonstratie van maken tegen Rutte III.'' 

Wilders' demonstratie kan ook rekenen op internationale belangstelling. Filip DeWinter van het extreem-rechtse Vlaams Belang uit België laat via Twitter weten ook aanwezig te zijn bij de demonstratie.

Marcouch

De aanhangers van de NVU en de PVV zijn geen onbekenden van elkaar. Ze trokken eerder dit jaar samen op in Arnhem toen daar werd gedemonstreerd tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester van de Gelderse hoofdstad. 

Onomstreden is de NVU niet. Vier demonstranten van de extreemrechtse partij werden in januari nog veroordeeld tot boetes en taakstraffen, wegens hun gedrag tijdens een demonstratie in 2016. De vier droegen uitingen mee die beledigend waren voor joden, en volgens de rechter maakten ze zich daarmee schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. ‘Zeer verontrustend: een 13-jarige jongen loopt met een mes rond en schroomt niet het te gebruiken’
    PREMIUM

    ‘Zeer verontrus­tend: een 13-jarige jongen loopt met een mes rond en schroomt niet het te gebruiken’

    Nog maar 13 jaar en bijna een moord op zijn geweten. Bijna, want hulpverleners duwen de slagader in het bovenbeen van het drie jaar oudere slachtoffer uit Alblasserdam dicht en redden daarmee zijn leven. Zeven keer steekt de scholier met een keukenmes in op zijn rivaal. ‘Poging tot doodslag’, stelt de rechtbank. Die legt de knaap een celstraf op van tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Als de straf er op zit moet de jongen in behandeling.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam