Volledig scherm
Foto ter illustratie. © dreamstime

Omvang aanklacht tegen verdachte insulinemoorden nog onduidelijk

Het is nog volstrekt onduidelijk waar de Rotterdamse verpleger Rotterdammer Rahiied A. (21), verdacht van zeker drie insulinemoorden, nog meer van zal worden beschuldigd. Nabestaanden balen dat het onderzoek al zo lang loopt.

In totaal worden vijftien gevallen onderzocht van het inspuiten van insuline bij patiënten die de medicatie niet nodig hadden en daardoor in levensgevaar zijn gebracht. In zeven van de vijftien gevallen kwamen de slachtoffers te overlijden.

,,Het is een onderzoek van enorme omvang’’, zegt advocaat Robbert van Haneghem, één de twee raadsmannen die Rahiied bijstaan . ,,Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat er op ons afkomt.’’

De advocaten zeggen nog geen onderzoekswensen te willen indienen zolang het einddossier niet compleet is en dus niet vast staat waartegen hun cliënt zich moet verweren. Zowel Rahiied als zijn verdediging hekelen de trage gang van zaken. De jongeman zit inmiddels een halfjaar vast. ,,De zaak kenmerkt zich als een steeds oplopende vertraging’’, zegt Van Haneghem.

Ook nabestaanden van slachtoffers balen dat het onderzoek al zo lang loopt, zegt Frank Hamers, de advocaat die vier families bijstaat. ,,Ze zijn teleurgesteld over de trage gang van zaken, zijn ook boos op de zorginstellingen dat het heeft kunnen gebeuren. Maar vooral het ‘waarom?’ houdt de mensen bezig.’’

Lijst

Rahiied A. heeft toegegeven dat hij drie bewoners van verpleeghuizen in Rotterdam en Puttershoek insuline heeft toegediend terwijl ze dat niet nodig hadden. In één van de drie gevallen heeft hij dat naar eigen zeggen per ongeluk gedaan. Volgens het OM worden de onderzoeken van die casussen binnenkort afgerond. ,,Afhankelijk van het pathologisch onderzoek in de andere zaken, wordt duidelijk wie verder op de lijst van slachtoffers komt’’, aldus de officier van justitie.

De Rotterdamse verpleeghulp werd in november vorig jaar aangehouden nadat een vrouw in verpleeghuis 't Huys te Hoecke in Puttershoek onwel was geworden. De verdachte werkte daar als verzorgende. Al gauw werd duidelijk dat de Rotterdammer mogelijk meer slachtoffers had gemaakt in verpleeghuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek.

Om het bewijs rond te krijgen zijn in elk geval drie lichamen opgegraven. Die worden onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Niet alle lichamen kunnen worden onderzocht omdat sommigen zijn gecremeerd.

De rechtbank heeft het streven om in oktober een regiezitting te houden, waarin wordt bepaald hoe het proces verder zal verlopen. De advocaten van de jongeman zien daar nog geen heil in vanwege ‘de totale onduidelijkheid waarin wij nu leven’, aldus Van Haneghem. De inhoudelijke behandeling zal vermoedelijk 2019 plaatsvinden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam