Volledig scherm
Impressie Feyenoord City. © OMA

Omvang van nieuwe Kuip nog onzeker

De omvang van het nieuwe stadion van Feyenoord staat nog niet vast. Financier Goldman Sachs neemt het stadionplan minutieus door en sluit niet uit dat er aanpassingen komen.

,,We willen zeker weten dat het een financieel gezond plan is'', zegt Goldman Sachs-topman Greg Carey, die de financiering van het project leidt. ,,We kijken naar de economische haalbaarheid: hoeveel stoelen zijn er nodig, hoeveel business seats? Wordt het niet te groot, of juist te klein?''

Feyenoord wil een stadion met 63.000 plaatsen. Het complex zou 422 miljoen euro moeten gaan kosten en wordt daarmee het grootste en duurste ooit in Nederland. Maar volgens Carey, hoofd stadionfinanciering van de Amerikaanse zakenbank, staat nog niets vast. ,,We zitten nog in het begin van het proces'', zegt Carey, die in de VS ruim 40 sportstadions hielp financieren.

Ophef

Vorige week werd bekend dat Goldman Sachs de financiering gaat regelen. Dat nieuws zorgde voor ophef: de bank staat slecht bekend sinds de kredietcrisis in 2008, omdat het voor enorme bedragen aan slechte leningen had uitgegeven. Lokale politici en een deel van de achterban vrezen dat Feyenoord met de Amerikanen aan een veel te groot project begint, dat de club in financiële problemen kan brengen.

,,Wij beginnen niet aan een project als er grote risico's zijn'', zegt Carey. Goldman Sachs werkt samen met de Britse International Stadia Group. Dat gebruikt data over kaartverkoop, horecaomzet en prijsontwikkeling van honderden stadions overal ter wereld.

Carl Berg, financieel directeur van Stadion Feijenoord, erkent dat de plannen kunnen worden aangepast. ,,Goldman Sachs wil zeker weten dat ons plan realistisch is. Dat is alleen maar goed.'' Hij benadrukt dat het stadion met alle inrichting 311 miljoen euro gaat kosten. De overige 111 miljoen is voor rente, inflatie en infrastructuur.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5161 stemmen