Sommige ondernemers betalen voor hun terras. Die rekening hoeft in de Hoeksche Waard pas eind augustus betaald te worden aan de gemeente.
Volledig scherm
Sommige ondernemers betalen voor hun terras. Die rekening hoeft in de Hoeksche Waard pas eind augustus betaald te worden aan de gemeente. © Victor van Breukelen

Ondernemers en zzp’ers krijgen uitstel van betaling lokale belastingen

Ondernemers en zzp’ers in de Rotterdamse regio hoeven voorlopig geen lokale belastingen te betalen. De gemeenten nemen die maatregel vanwege de coronacrisis.

,,Voor een ondernemer die nu zijn bedrijf stil ziet vallen, is een rekening van de gemeente het laatste waar hij of zij op zit te wachten, terwijl wij als gemeente alsnog het geld krijgen. Maar dan iets later’’, zegt wethouder van economische zaken Paul Boogaard (CDA) van de gemeente Hoeksche Waard. De maatregelen zijn volgens de Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann (economie, PvdA) nodig ‘om elkaar er doorheen te slepen’. ,,De verhalen die ik hoor van ondernemers gaan me enorm aan het hart.’’

Het gaat in Rotterdam om uitstel van de onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, rioolheffing en precariobelasting. Voorlopig is het een uitstel voor de duur van drie maanden. In Ridderkerk en de Hoeksche Waard is het innen van de lokale zelfs opgeschort tot 31 augustus. ,,Door hen nu financieel te ontlasten hopen we een steentje bij te kunnen dragen in de ellendige periode waarin zij zitten’’, zegt Boogaard. De plattelandsgemeente verstuurt voorlopig ook geen facturen voor de huur van een dorpshuis of sportaccommodatie. Aanbetalingen voor toekomstige evenementen worden teruggestort.

Het regionale belastingkantoor SVHW, dat voor 13 gemeenten en waterschap Hollandse Delta de rekeningen verstuurt, biedt ondernemers en zzp’ers de mogelijkheid uitstel aan te vragen. Het SVHW werkt onder meer voor Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpenerwaard, Lansingerland en Westvoorne.

Brandbrief

Met deze maatregelen komen de gemeenten in rap tempo tegemoet aan de roep van het bedrijfsleven. In een woensdagavond verstuurde brandbrief vroeg regionaal voorzitter Audrey Keukens van werkgeversorganisatie VNO-NCW ze om uitstel en verlaging van de lokale belastingen. Dit in aanvulling op het steunpakket van de landelijke regering. ,,Om deze enorme crisis door te komen en banen te behouden.’’ Zij vraagt met name om mededogen met de vrijetijdsindustrie, cultuursector en zzp’ers, die nu het zwaarst worden getroffen. Door de coronacrisis zijn restaurants, winkels en theaters gesloten en congressen en evenementen afgelast. Juist in deze sectoren zijn veel zzp’ers, eenpitters, actief.

Quote

Het is alle hens aan dek.

Sem den Hollander, Centrummanager in Oud-Beijerland

Voor ondernemers is het inderdaad ‘alle hens aan dek’, zegt Sem den Hollander, centrummanager in Oud-Beijerland. Volgens hem zijn de ondernemers blij met de steun en helpt het hen op de korte termijn uit de brand. ,,Wel maken zij zich zorgen over de lange termijn, want ze hebben geen garantie dat ze over drie maanden de factuur van de gemeente wél kunnen betalen.’’

Veel kleine en middelgrote bedrijven zijn in geldnood gekomen door het plots wegvallen van opdrachten en inkomsten, zegt VNO-NCW-voorvrouw Audrey Keukens. Voor deze ondernemers wil zij dat er lokale noodfondsen komen, zodat zij bijvoorbeeld goedkope leningen kunnen afsluiten. Ook pleit zij voor een speciale, versnelde aanpak van uitkeringsinstantie UWV om mensen die zonder werk zitten aan een baan in een andere bedrijfstak te helpen. Die plannen zijn er in de regio nog niet, maar de Rotterdamse wethouder Kathmann zegt de komende dagen te bekijken ‘of er nog andere maatregelen nodig zijn’. 

Boodschappen

De gemeente Rotterdam maakte woensdag wel al bekend aanvragen voor bijstandsuitkeringen versneld af te handelen, zodat mensen hun huur kunnen blijven betalen en boodschappen doen. Wethouder Richard Moti (PvdA, sociale zaken) zegt daarbij speciaal te kijken naar zzp’ers die door de versnelde procedure eerder financiële bijstand krijgen.

Voor de marktkooplui zijn de wethouders in Rotterdam nog bezig met een steunprogramma. Deze ondernemers lopen inkomsten mis omdat alle markten in de stad zijn afgelast en zij demonstreerden zaterdag tegen dat besluit. Via een kort geding hoopten zij donderdag bij de rechtbank het marktverbod ongedaan te maken, maar zij vingen bot bij de rechter. De eerste steunmaatregelen zijn wel al bekend: de marktmensen krijgen voorlopig geen rekening voor marktgeld en elektra.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam