Volledig scherm
Metrostation Stadhuis aan de Coolsingel was tijdelijk afgesloten na de vondst van asbest tijdens een verbouwing. © Frank de Roo

Onderzoek bevestigt: reizigers RET in contact geweest met asbest op station Stadhuis

Het is inderdaad mogelijk dat reizigers in contact zijn gekomen met asbestvezels op metrostation Stadhuis. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport dat is opgesteld na het aantreffen van asbesthoudende materialen op het station Stadhuis. 

De asbesthoudende platen werden bij het (de)monteren tussen 2015 en 2018 niet als zodanig herkend. Er zou volgens het rapport documentatie zijn geraadpleegd die niet juist en niet volledig was. ,,Dat was op dat moment onbekend. Daarom werd bij de voorbereidingen van de werkzaamheden besloten dat een steekproef zou volstaan, die het toen bestaande beeld bevestigde dat er geen asbest aanwezig was. Deze samenloop van gebeurtenissen verklaart dat in 2018 onverwacht asbest werd aangetroffen.‘’ De RET noemt het risico dat reizigers en personeel hebben gelopen ‘nihil’. 

In oktober vorig jaar werden asbesthoudende platen gevonden tijdens werkzaamheden op het station. Het werd toen voor korte tijd afgesloten. Een gespecialiseerd asbestteam heeft 24 uur per dag gewerkt om het station volledig te reinigen. 

Het rapport doet ook een aantal aanbevelingen om herhaling te voorkomen. Zo moet documentatie over asbestinventarisatie en saneringen voortaan volgens een standaardprocedure plaatsvinden. Ook moet de RET met één vaste asbest-saneerder werken die deze procedure ook kent. Het rapport stelt ook dat aanvullend onderzoek nodig is naar alle constructies die zijn gebouwd voor 1994. Behalve stations gaat het daarbij ook om tunnels. 

RET-directeur Maurice Unck laat in een brief weten dat de aanbevelingen worden overgenomen. Het vervoersbedrijf heeft een bijeenkomst voor alle betrokken medewerkers gehouden over het onderzoeksrapport. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8369 stemmen