Volledig scherm
Volgens een onderzoek van het Erasmus MC hebben kinderen na een pijnlijke operatie minder morfine nodig als ze met virtual reality zijn voorbereid op wat hen te wachten staat. © ANP

Onderzoek Erasmus MC: door virtual reality minder morfine na operatie

Volgens een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam hebben kinderen na een pijnlijke operatie minder morfine nodig als ze met virtual reality zijn voorbereid op wat hen te wachten staat. Ongeveer de helft van de kinderen die op deze manier werd voorbereid, had geen morfine nodig als pijnstilling in de uitslaapkamer.

Met virtual reality worden kinderen voorafgaand aan de operatie meegenomen langs alle ruimtes, zoals de operatiekamers, de wachtkamer en de uitslaapkamer. Ook worden ze op deze manier voorbereid op de anesthesieprocedure. Kinderen konden zelf vragen stellen, waarna een virtuele verpleegkundige en anesthesioloog op het beeld verschenen om hen dingen uit te leggen. 

Het onderzoek is uitgevoerd met in totaal 191 kinderen, waarvan de helft met virtual reality werd voorbereid op de operatie. De helft van die voorbereide kinderen had geen morfine nodig in de uitslaapkamer. Van de kinderen die voorafgaand geen virtual reality hadden gekregen, had 96 procent morfine nodig.

Angst

De voorbereiding met virtual reality nam de angst bij kinderen overigens niet weg. Zeker 70 procent van de kinderen is bang voor wat hen te wachten staat.  

Jaarlijks worden er zo’n zesduizend kinderen onder narcose geopereerd in het Sophia Kinderziekenhuis, een onderdeel van het Erasmus MC.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4085 stemmen