Volledig scherm
Nachtelijk onderzoek aan de Fresiastraat nadat daar een kindje van 1 jaar van de galerij was gegooid. © ANP

Onderzoek naar letsel bij baby die vermoedelijk door zijn vader van galerij werd gegooid

Een onafhankelijke deskundige doet onderzoek naar de verwondingen van de baby die begin dit jaar in Ridderkerk van een galerij werd gegooid. Uitgezocht moet worden of het letsel potentieel dodelijk was. Justitie verdenkt de vader van het 1-jarig jongetje ervan hem naar beneden te hebben gegooid. Hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Het drama speelde op 5 januari na een echtelijke ruzie tussen verdachte Mohamed el K. (42) en zijn vrouw die jarenlang zou zijn mishandeld, zelfs toen ze zwanger was. De baby werd volgens de moeder van de eerste verdieping van de flat aan de Fresistraat over de balustrade gegooid. El K. ontkent dat hij dat heeft gedaan.

De advocaat van de vader heeft eerder al geopperd dat de moeder van het kind het verhaal wel eens verzonnen zou kunnen hebben om haar man met wie ze in een vechtscheiding ligt, in een kwaad daglicht te stellen. Ze zou hem het land uit willen hebben. Na de geboorte van hun kindje was de man voor zijn verblijf in Nederland immers niet meer afhankelijk van zijn huwelijkse status. Ook na een echtscheiding zou hij hier, vanwege zijn zoontje, mogen blijven. 

Zeggenschap

Mogelijk criminaliseerde zijn vrouw hem in de hoop dat hij de zeggenschap over hun zoontje zou kwijtraken, aldus de advocaat. Bovendien zou de IND hem na een veroordeling zeer waarschijnlijk naar Marokko terugsturen.

Het onderzoek naar het letsel dat bij het kindje is geconstateerd, moet uitwijzen of het jongetje inderdaad een val van de eerste verdieping heeft gemaakt of misschien wel buiten op de grond is neergelegd door zijn moeder, zoals de advocaat suggereert. De verdenking op de man is vooral gebaseerd op verklaringen die door de moeder zijn afgelegd.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Ridderkerker laat naar het zich laat aanzien nog maanden op zich wachten. De verdachte blijft in voorlopige hechtenis.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam