Onderzoek naar ‘vechtafspraken’ tussen hooligans

Om de politie te helpen bij de aanpak van het vechten op afspraak tussen hooligans is er een wetenschappelijk onderzoek gestart. Bureau Beke onderzoekt het fenomeen van de ’20-20-fights’, de gevechten op afgelegen plekken met vaststaande regels. Op het filmpje van een gevecht tussen Feyenoord en AZ, volgens de afzender van afgelopen vrijdag, is te zien hoe een man in een hesje het gevecht lijkt te leiden.

Politiechef Frank Paauw liet aan Nieuwsuur weten dat de politie de gevechten tussen hooligans niet tolereert. Omdat er onschuldige burgers bij betrokken kunnen raken, gewonden of doden kunnen vallen, maar ook omdat het een soort training is voor het vechten in een groep.

In opdracht van het programma Politie & Wetenschap is Bureau Beke nu bezig met het onderzoek. Hierbij kijken ze ook naar de ontwikkelingen in het buitenland en hoe de politie daar optreedt tegen de freefights.

Dancefeesten

Volledig scherm
© Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene

Opvallend is dat in het gevecht tussen de Feyenoord en AZ Hooligans ook in het Pools wordt geroepen. Het doel van het programma Politie & Wetenschap is wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten dat de politie in de praktijk kan helpen.

Geweld tussen hooligans speelt zich al langer ver van het stadion af, omdat door tal van maatregelen de harde kernen niet meer rond wedstrijden met elkaar kunnen afspreken. Ze treffen elkaar bijvoorbeeld op dancefeesten. Van de gevechten op afspraak verschijnen al enige tijd filmpjes op internet, zoals verleden jaar van een gevecht tussen de hooligans uit Rotterdam en Nancy.

Gisteravond verschenen op de facebookpagina Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene beelden van een knokpartij tussen hooligans van AZ en Feyenoord. Het is niet duidelijk waar de vechtpartij zich afspeelde en of er gewonden zijn gevallen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam