Volledig scherm
Drie mensen raakten tijdens de botsing gewond, waarvan één ernstig. © AD

Onderzoek naar veiligheid op de Nieuwe Maas

Het Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt of het veiligheidsmaatregelen moet nemen vanwege de toegenomen drukte op de Nieuwe Maas. Dat onderzoek is begin deze maand begonnen. Gisteren botste bij de Erasmusbrug een watertaxi op een motorsloep met toeristen. 

De twaalf opvarenden van de sloep belandden in het water. Drie mensen raakten gewond, waaronder een ernstig.

Volgens het Havenbedrijf is dit het eerste ernstige ongeluk met recreatievaart op de rivier in de stad sinds jaren. ,,Uit de incidentencijfers en ook het aantal bekeuringen dat is uitgeschreven blijkt niet dat het onveiliger is geworden’’, zegt Tie Schellekens van de havenbeheerder, die verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid op de Nieuwe Maas. 

Dat het Havenbedrijf een onderzoek was begonnen, heeft te maken met het toegenomen vaarverkeer in de stad. ,,We weten niet of alle incidenten worden gemeld. Dat proberen we nu in beeld te krijgen. Tegelijkertijd kijken we of er maatregelen nodig zijn.’’

De Nieuwe Maas is de voornaamste vaarverbinding tussen de Rotterdamse haven en het achterland. Tussen de tienduizenden binnenvaartschepen en kleine zeeschepen laveert een groeiend aantal plezierjachten, watertaxi’s, de waterbus, sloepen en waterscooters.

'In principe positief'

Het Havenbedrijf zegt in principe positief te staan tegenover de passagiersvaart. De havenbeheerder verwacht dat het vervoer over het water zal blijven groeien. Het onderzoek is om die groei in goede banen te leiden, zegt Schellekens. Het onderzoek loopt sinds 1 mei. Conclusies zijn nog niet te trekken.

De toedracht van de aanvaring gistermiddag is volgens de politie nog onduidelijk. Verkeersspecialisten van de Zeehavenpolitie doen dit onderzoek. Het horen van getuigen nog aan de gang. De politie roept mensen die het ongeluk gefilmd hebben op om deze beelden door te geven.

Statement

De Watertaxi heeft een statement op de website geplaatst, waarin zij stelt dat de ‘gedachten bij alle betrokkenen zijn. ,,We wensen ze veel sterkte bij het verwerken van deze ingrijpende ervaring.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam