Volledig scherm
© thinkstock

Onderzoek naar zeeziekte bij koeien in drijvende stal

De plannen voor een drijvende koeienstal in Rotterdam zijn opgeschort, totdat onafhankelijke deskundigen hebben uitgezocht of de dieren last hebben van de deining. De Rotterdamse gemeenteraad heeft om dit extra onderzoek gevraagd.

Quote

Ze hebben net als mensen een evenwichts­or­gaan

Ruud van der Velden

De Floating Farm moet in de Merwehaven komen. De initiatiefnemers, projectontwikkelaar Beladon, de Rotterdamse stadskwekerij Uit Je Eigen Stad, de boerenbelangenorganisatie LTO  en de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie NZO, willen zo een melkveehouderij bouwen die niet kan overstromen en ook nog in een druk stedelijk gebied past.

De Rotterdamse politiek is kritisch. Hoewel de stal volgens de ontwerpers nauwelijks wiebelt, vragen de raadsleden zich af of de koeien zeeziek kunnen worden. ,,Ze hebben net als mensen een evenwichtsorgaan'', zegt Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren). Ook de andere partijen zetten hun vraagtekens bij het dierenwelzijn en ook de gezondheidsrisico's en geuroverlast.

Het aanpassen van de geurverordening voor de 40 koeien in de stad stond vanavond op de bespreekagenda van de gemeenteraadscommissie haven en economie. Wethouder Pex Langenberg (milieu, D66) heeft het extra onderzoek toegezegd. Die zou in enkele weken moeten zijn gedaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6158 stemmen