Volledig scherm
De elektrische vrachtwagens die in Nederland rondrijden, doen dat in het kader van proefprojecten. Zowel Jumbo als Albert Heijn experimenteren ermee voor de bevoorrading van hun supermarkten. © Rink Hof

Onderzoek: over vier jaar kunnen elektrische trucks de containers in de Rotterdamse haven vervoeren

Over vier jaar is het goedkoper containers in de Rotterdamse haven te vervoeren met elektrische trucks dan met een vrachtwagen op diesel. Dat staat in een studie die het Havenbedrijf Rotterdam heeft laten doen.

Vanaf 2024 kan een batterij-elektrische truck over de gehele levensduur goedkoper zijn dan een dieseltruck die containers rijdt. Het gaat dan om korte ritten, dus alleen om vervoer binnen het Rotterdamse havengebied. Per dag vinden er 12.000 van dit soort kortte ritten plaats, waarbij de truck minder dan 30 kilometer aflegt. 

Het onderzoek is gedaan door het adviesbureaus EVConsult en ZenMo, die elektrisch vervoer promoten. Ook de TU Eindhoven is betrokken.

Eisen

Momenteel zijn er nog geen e-trucks op de markt die voldoen aan de technische en financiële eisen van vervoerders voor zwaar containervervoer over de weg. De elektrische vrachtwagens die nu rond rijden, doen dat in proefprojecten. Ze hebben een beperkt bereik - tot circa 150 kilometer. Het gaat om winkelbevoorraders. Naar verwachting van de onderzoekers komt over vier jaar wel een elektrische truck op de markt die over korte afstanden zware containers kan vervoeren.

Het Havenbedrijf Rotterdam wil naar schoner vervoer. De havenbeheerder heeft met de koepel van bedrijven in de Rotterdamse haven Deltalinqs, TLN, evofenedex afgesproken om in 2040 alle havengerelateerde ritten over korte afstanden via de weg emissievrij te laten zijn. Bijkomend voordeel is dat de geluidshinder van vrachtverkeer verder vermindert.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (11%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (70%)
1499 stemmen