Volledig scherm
Het Boijmans Van Beuningen gaat rondleidingen voor doven en blinden geven. © Milan Rinck

'Ongehoorde' rondleidingen voor doven en blinden in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam begint volgende maand ook met rondleidingen voor doven en blinden. Op zondag 3 juni is de de eerste tour in gebarentaal, met aansluitend het eerste 'gebarencafé' in een museum ooit. De eerste rondleiding voor blinden en slechtzienden is op zondag 17 juni.

Met 'Ongehoord Boijmans', de rondleiding in gebarentaal, sluit Boijmans aan bij het landelijke samenwerkingsverband 'Musea in gebaren'. De afgelopen maanden zijn twee zelf dove museumrondleiders aan het team van rondleiders toegevoegd en ingewerkt. Ze gaan voortaan telkens maximaal twaalf personen mee langs verschillende kunstwerken passend in één bepaald thema in het museum nemen.

'Ongezien Boijmans' is voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ook hiervoor zijn rondleiders opgeleid en zijn er 'voel-materialen' waaronder een dimensionale sculptuur van het schilderij De Toren van Babel geproduceerd, plus speciale muziek. Met deze rondleidingen kunnen maximaal zes blinden of slechtzienden mee.

Boijmans gaat overigens ook extra aandacht geven aan mbo-leerlingen. Het museum ontwierp de lesmodule 'Van kijken naar zien', samen met uitgeverij Codename Future. De lesmodule is vanaf het nieuwe studiejaar beschikbaar voor het mbo. ,,Kijken naar kunst biedt veel mogelijkheden voor het oefenen in kritisch kijken en denken', aldus het museum. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. EUR neemt maatregelen: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college
  PREMIUM

  EUR neemt maatrege­len: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college

  De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft maatregelen getroffen, zodat studente Cece Dao (21) niet meer geconfronteerd wordt met de man die haar seksueel belaagd zou hebben. Toen de van oorsprong Vietnamese studente na een uitwisseling vorige maand terugkwam op de universiteit, bleek ze tot haar grote schrik bij dezelfde verplichte lessen te zijn ingedeeld. Er is nu gezorgd dat zij en de man op andere dagen colleges volgen.
 2. Man (22) die openhartoperatie op straat kreeg na steekpartij Club Vibes, maakt het beter

  Man (22) die openhart­ope­ra­tie op straat kreeg na steekpar­tij Club Vibes, maakt het beter

  De 22-jarige man die op 29 december vorig jaar bij een steekpartij bij Club Vibes zwaargewond raakte maakt het beter. Dat meldt zijn advocaat. Hij werd samen met vier vrienden die zaterdagochtend bij het verlaten van de Rotterdamse discotheek geslagen en met scherpe voorwerpen gestoken. Het 22-jarige slachtoffer kreeg op straat een openhartoperatie. Hij was vandaag bij de zitting tegen de verdachte aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam