De inzamelingsactie voor Rechtstreex gaat vlot.
Volledig scherm
De inzamelingsactie voor Rechtstreex gaat vlot. © Rechtreex

Online streeksupermarkt haalt in mum van tijd geld op voor verhuizing

Rechtstreex verhuist naar een nieuw onderkomen. De Rotterdamse online winkel in streekproducten moest op stel en sprong het huidige pand uit. Een crowdfundactie bracht uitkomst. ,,Op woensdag hadden we ons doel van vijftigduizend euro bereikt.”

Rechtstreex begon net de eerste winst te maken, zegt mede-eigenaar Maarten Bouten. Eind 2018 kregen zij van de huurbaas, Magis010, te horen dat er een andere bestemming is voor hun pand. Hierdoor moesten ze op zoek naar een vervanger voor hun opslagplaats aan de Bovendijk in Rotterdam. De eigenaren waren hier niet op voorbereid en de verassing was groot. Het bedrijf dat sinds 2013 bestaat, stond ‘nog niet stevig genoeg in de schoenen’ om op eigen kracht te verhuizen.

De mannen vestigden hun hoop op crowdfunding. Vorig weekend ging de actie online en op woensdag was het doel van vijftigduizend euro al bereikt. ,,Dat hadden we niet verwacht.’’ Bouten is blij verrast door de betrokkenheid van klanten, makers en boeren. De vijftigduizend euro is nodig voor de verhuizing en aanschaf van extra materiaal zoals koelcellen en kratjes. Rechtstreex zal zich eind maart in het Keilepand vestigen.

Lening

De crowdfundactie is geen gift, maar een lening. De ondernemers willen tegen vier procent rente alle investeerders terugbetalen. Bouten denkt dat mede daardoor de bedragen die mensen overmaakten zo hoog zijn, de gemiddelde investering is namelijk 783 euro. ,,We hebben gekozen voor een lening, omdat we vinden dat we als onderneming onze eigen broek moeten ophouden. Een gift past daar niet bij.’’ Omdat het doel van vijftigduizend euro is behaald streeft Rechtstreex nu naar het dubbele: honderdduizend euro. Die extra vijftigduizend euro willen de ondernemers gebruiken voor de uitbreiding van afhaalpunten.

Vijf jaar geleden zijn Bouten en zijn compagnon Arthur Nijhuis met Rechtstreex begonnen. ,,Mensen hebben geen idee waar hun eten vandaan komt en als ze zien dat hun eten niet van schattige boerderijen komt dan schrikken ze zich rot.’’ Met hun eigen bedrijf gaan ze de concurrentie aan met grote supermarkten. De producten van Rechtstreex zijn afkomstig van tachtig boeren en makers die binnen een straal van vijftig kilometer van de stad wonen. De winkel werkt onder andere met Kaapse Brouwers, Jordy’s Bakery en Rotterzwam. ,,De consument heeft de euro’s, maar soms te weinig kennis over de herkomst van producten. Door transparant te zijn willen we een verandering maken in de voedselindustrie.’’ Op het moment leveren ze ruim achthonderd boodschappenpakketten per week.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam