Volledig scherm
De Botlektunnel. © ANP

Onverklaarbaar lek in de Botlektunnel

De Botlektunnel kampt met onverklaarbare wateroverlast. De belangrijke verkeersader is daardoor de afgelopen weken al twee keer afgesloten geweest.

Hoewel Rijkswaterstaat over de oorzaak nog in het duister tast, verzekert de wegbeheerder dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat de tunnel in de A15 onveilig is.

Eind januari is voor het eerst water ontdekt ónder het wegdek. In de buis voor het verkeer uit de richting van Rotterdam naar Europoort begon daardoor het asfalt te bobbelen. Er zijn door Rijkswaterstaat gaten in het asfalt geboord, zodat het water kan weglopen. Het wegdek is daardoor weer glad, maar er staat steeds een plas op.

Rijkswaterstaat onderzoekt waar het water vandaan komt. ,,We verwachten binnenkort uitsluitsel te hebben'', zegt woordvoerder Michel de Vos van de wegbeheerder.

Waarschuwingsborden

Lekkages in tunnels zijn op zich niet ongewoon, zegt De Vos. ,,Alle tunnels in Nederland zijn lek. Dat water wordt weggepompt.'' Alleen is bij de Botlektunnel onduidelijk waar het precies vandaan komt. Ook geeft de hoeveelheid soms problemen. Waarschuwingsborden alarmeren deze week het verkeer voor de plas. Afgelopen zaterdag lag er zelfs zoveel water dat de buis voor opruimwerk is afgesloten. Op dit moment is het lek volgens De Vos 'minimaal en stabiel'. ,,De auto's rijden de weg droog.''

De Botlektunnel is een belangrijke verbinding van en naar de Rotterdamse haven. Ook is het de belangrijkste ontsluitingsroute voor de Zuid-Hollandse eilanden. De veertig jaar oude tunnel onder de Oude Maas bij Hoogvliet staat op de lijst van oeververbindingen die voor 2030 een renovatie moeten ondergaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam