Volledig scherm
Het interieur van een gloednieuw stadion voor Feyenoord, ontworpen door Fonyu Studio. © .

Oogverblindende ontwerpen voor nieuw Feyenoord-stadion

AD-WedstrijdNieuw stadion van Feye­noord, wat ben je mooi. De AD-wedstrijd 'Ontwerp uw stadion' leverde een rijke oogst aan oogverblindende voetbal­tempels op. Een selectie.

Volledig scherm
Ayoub Choban kwam met een maquette én een futuristisch ontwerp, geïnspireerd op een ufo! © AD
Volledig scherm
Fonyu Studio leverde een nieuw stadion, mét drie woontorens in de buurt. 'Zo komt het stadion meer in evenwicht met de omgeving'. © .

De jury kan de borst natmaken! Want probeer maar eens een winnaar te kiezen uit het overweldigende aanbod van maquettes, tekeningen en andere fraaie knutselwerkjes, met een nieuw Feyenoord-stadion als gemene deler. De één nog fraaier dan de ander.

Een lust voor het oog dus, met heel veel innovatieve en vooral creatieve vondsten. Een ingenieus schuifdak, mooi in het complex weggewerkte extraatjes, technische foefjes; alle remmen gingen los bij het legertje stadionontwerpers dat strijdt om de hoofdprijs en - dat vooral - de eer.
De inzendingen kwamen overigens uit alle windstreken. Heel Nederland dacht mee over een toekomstige thuisbasis voor Feyenoord, maar ook in het buitenland werd volop gepiekerd over de vraag hoe de roemruchte club van Zuid onder de pannen kan worden gebracht.

China
Reacties uit Portugal, Engeland en zelfs China kwamen binnen, scholen maakten van de ontwerp-wedstrijd een project en kinderen leefden zich uit op verrassende potloodtekeningen. Zonder twijfel een inspiratiebron voor architect David Gianotten van het Office for Metropolitan Architecture (OMA), die zich te zijner tijd over het nieuwe stadion zal ontfermen.

Vandaag sluit de inzendingstermijn. En is het woord aan de jury, met als voorzitter advocaat Cherry Almeida, bijgestaan door stedenbouwkundige Riek Bakker, AIR-directeur Patrick van der Klooster en Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt. Binnenkort hakken zij een knoop door.

We wachten in spanning af!

Volledig scherm
Het ontwerp van Ayoub Choban, dit stadion is geïnspireerd op een ufo. © .
Volledig scherm
Een bijzondere inzending kwam van Ramon Schram uit Oud-Beijerland. 'Een ode aan Rotterdam', zo noemt hij zijn creatie. © .
Volledig scherm
Leerlingen van de Kennedy-school in Hendrik-Ido-Ambacht krijgen in Miniworld tekst en uitleg hoe ze een nieuwe Kuip kunnen bouwen. © Milan Rinck
Volledig scherm
Hand in Hand Kameraden. Het lijflied van Feyenoord inspireerde Isabelle Horner bij het creëren van háár stadion. © .
Volledig scherm
De Schuit, een icoon aan de Maas. Volgens ontwerper Frans Blok. © .
Volledig scherm
Aan alles is gedacht bij het ontwerp van John Sammelius uit Capelle aan den IJssel. Het veld is uitschuifbaar, handig als er in het stadion een groot evenement plaatsvindt. Aan de lange zijde bevindt zich zelfs een balkon, voor huldigingen bij een kampioenschap. © .
Volledig scherm
The Rock! Gebaseerd op de Euromast, van Jim Worung en Joe van Dijk. © .

In samenwerking met indebuurt Rotterdam