Het water heeft ons veel voorspoed gebracht, maar ook rampspoed. Dijkgraaf Jan Bonjer benadrukt dat we niet mogen verslappen in ons streven om een tweede watersnoodramp te voorkomen.
Volledig scherm
Het water heeft ons veel voorspoed gebracht, maar ook rampspoed. Dijkgraaf Jan Bonjer benadrukt dat we niet mogen verslappen in ons streven om een tweede watersnoodramp te voorkomen. © Arie Kievit

Ook 70 jaar ná De Ramp gaat de strijd tegen het water door: ‘Dat is de prijs die we moeten betalen’

Dijkgraaf Jan Bonjer (65) van Waterschap Hollandse Delta was nog niet geboren toen grote delen van Zuid-West-Nederland ten prooi vielen aan de ontembare golven van de Noordzee. Een ongekend drama dat vele gezinnen in diepe rouw dompelde, maar ons ook met de neus op de feiten drukte. Want om herhaling te voorkomen, moesten de dijken worden opgehoogd, zeearmen afgesloten, keringen gebouwd. Maar is dat - zeventig jaar na dato - nog voldoende?

  1. Met ‘buitengewoon spectaculaire actie’ wist Henk te voorkomen dat in 1953 de Randstad onder water liep
    Play
    met video

    Met ‘buitenge­woon spectacu­lai­re actie’ wist Henk te voorkomen dat in 1953 de Randstad onder water liep

    Het Amerikaanse kinderboek Hans Brinker over een Nederlands jongetje dat zijn vinger in de lekkende dijk steekt, is wereldberoemd. Dat in Nieuwerkerk aan den IJssel zich in het echt een soortgelijk verhaal afspeelde, is minder wijdverbreid. Daar voorkwam in 1953 een schip in de dijk dat de Randstad onder water liep. Met een voorname rol voor de bescheiden Henk van Vliet, nu 89 jaar oud.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam