Volledig scherm
© ANP

Ook Laurens van zwarte lijst zorginstellingen

Na Humanitas is nu ook Laurens, de grootste zorginstelling van Rotterdam, verwijderd van de lijst van slechte zorgverleners. Laurens staat vanaf vandaag niet meer onder verscherpt toezicht, laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weten.

,,We zijn zeer blij dat de inspectie vertrouwen heeft in de verbeteringen die wij de afgelopen tijd hebben doorgevoerd’’, aldus Vincent Maas, bestuursvoorzitter van Laurens. 

Medio vorig jaar kreeg Laurens nog een waslijst van kritiek. De organisatie had te weinig personeel en leerde onvoldoende van fouten in het verleden.

Hugo Borst

Quote

Het is zeker beter geworden

Hugo Borst

Dat gold ook voor De Hofstee in het Rotterdamse Ommoord, waar de moeder van AD-columnist Hugo Borst woont. In oktober vorig jaar lanceerde Borst een strijdplan voor een betere zorg in Nederland, dat op brede instemming kon rekenen.

Borst heeft de stijgende lijn bij Laurens zelf waargenomen. ,,Het is zeker beter geworden. De sfeer is enorm vooruitgegaan, er is weer gezelligheid en optimisme. De angstcultuur is verdwenen.’’

'Kantje boord'

Volgens Laurens-directeur Vincent Maas ‘is het kantje boord’ geweest. ,,We zaten vorig jaar in een interne crisis en hadden grote financiële problemen. Dat ging ten koste van de kwaliteit van de zorg.’’

Zo is er bezuinigd op ondersteunende diensten en is meer geld vrijgekomen voor de zorg. Ook is er gewerkt om het hoge ziekteverzuim terug te dringen. ,,Onze medewerkers zijn altijd loyaal naar patiënten, maar een verbetering was nodig. Dan gaat het om duidelijkere zorgdoelen, betere samenwerking en leren van fouten.’’ Ook zijn de zorgdossiers aangepast, zegt Maas. ,,Het was allemaal nogal ingewikkeld voor het personeel om in te vullen. Nu is alles veel duidelijker.’’

De inspectie laat weten dat Laurens 'voortvarend met de gevraagde verbetermaatregelen aan de slag is gegaan'. Wel blijft de inspectie de ontwikkelingen bij Laurens intensief volgen.

Verlies

Laurens heeft 6000 medewerkers in dienst en verzorgt 25.000 mensen. In 2016 heeft Laurens nog een verlies geleden van 16 miljoen euro, dit jaar verwacht de directeur niet in het rood terecht te komen. De totale omzet bedraagt 280 miljoen euro.

Eerder deze week werd bekend dat ook de verpleeghuizen van Humanitas niet meer op de zwarte lijst staan. Humanitas had nog een zwaardere sanctie gekregen dan Laurens, maar ook in dit geval ziet de inspectie dat het beter gaat.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam