Volledig scherm
Het Schiekadeblok bij de Delftsestraat. © Desiree Schippers

Ook Leefbaar wil slopen in het Schiekadeblok

Het is niet vanzelfsprekend dat de wederopbouwpanden van het Schiekadeblok in Rotterdam behouden blijven. De gemeenteraad is kritisch op de nieuwe plannen van de dienst Stadsontwikkeling. Leefbaar Rotterdam spreekt zelfs van 'oude meuk'.

Slopen of niet slopen, dat is de vraag die nu ook in de gemeenteraad hardop wordt gesteld. Behalve de VVD blijkt dat ook Leefbaar Rotterdam niet blij was om - in deze krant - te lezen over de nieuwe plannen voor het Schiekadeblok. ,,Dat is precies waar we bang voor zijn, dat we die oude meuk laten staan met huurders die niet meer betalen dan 60 euro per vierkante meter'', aldus Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij gisteren.

Het idee is namelijk om, in tegenstelling tot vroeger, een deel van de wederopbouwpanden te laten staan. Zoals het Schieblock aan de Schiekade, waar onder meer de Biergarten is gevestigd. En een deel van de Delftsestraat, de 'rauwe randjes van de stad'.

De nieuwe koers bleek vorige week uit een ambtelijke presentatie. De nieuwe dynamiek in het gebied, de vele initiatieven, mogen niet verloren gaan, zo is het idee.

Quote

Laten we snel met de oude plannen aan de slag gaan, want er zit 52 miljoen belasting­geld in dit gebied.

Jan-Willem Verheij

Slopen
Eerder, voor de crisis, was nog het plan om alles te slopen zodat daar een nieuwe zakenwijk met torens van wel 200 meter zou kunnen verrijzen. In 2009 kocht de gemeente de grond van projectontwikkelaar LSI om dit alles te realiseren. Het kostte 52 miljoen euro, maar de samenwerking met LSI liep uit op een groot fiasco.

De VVD vindt het daarom belangrijk dat er snel geld wordt verdiend, met name met woningbouw. ,,Laten we snel met de oude plannen aan de slag gaan, want er zit 52 miljoen belastinggeld in dit gebied. Wat we nu horen is een gemiste kans en een dure grap,'' stelde raadslid Jan-Willem Verheij.

De PvdA was minder kritisch, maar fractievoorzitter Leo Bruijn wilde wel graag inzage in de 'financiële consequenties' van het nieuwe besluit.

Wethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) stelde dat het gaat om ambtelijke plannen, en dat 'geen onomkeerbaar besluit is genomen'. Hij beloofde snel een uitvoerige uitleg te geven over de herziene plannen en de financiële gevolgen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam