Volledig scherm
Christine Eskes - CDA Rotterdam. © CDA

Ook onderzoek naar lekken CDA’er Christine Eskes

UpdateNa ex-wethouder Adriaan Visser heeft ook CDA-raadslid Christine Eskes opgebiecht gelekt te hebben. Ze heeft zichzelf gemeld bij de burgemeester. Dat bevestigen stadhuisbronnen. De burgemeester kondigde vanmiddag aan dat er een vooronderzoek wordt uitgevoerd naar een raadslid. Eskes zelf wil bevestigen noch ontkennen. ‘Degene die onderzocht wordt zal medewerking moeten verlenen’, is het enige dat ze over de zaak zegt.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om hetzelfde geheime document dat Visser openbaar heeft gemaakt om zijn rol in de Schiekadeblok-affaire op te poetsen. Eskes was namens de coalitiepartijen degene die de verdediging van Visser leidde en twijfels zaaide over het Rekenkamerrapport. Eskes zegt desgevraagd het document niet in bezit te hebben. Maar de vraag of ze het heeft gehad en heeft doorgestuurd beantwoordt ze niet.

Volgens de standaardprocedure is er een vooronderzoek gestart naar het tweede lek, meldde burgemeester Aboutaleb tijdens het debat over het vertrek van Visser in de gemeenteraad. Daarnaast loopt een onafhankelijk onderzoek naar de status van de presentatie die Adriaan Visser (D66) aan journalisten stuurde en de eventuele schade die de gemeente daarvan oploopt. De conclusies worden binnen enkele weken verwacht. 

Volgens Joost Eerdmans, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam, zijn er zelfs meerdere raadsleden betrokken bij het lek. Hij suggereerde zelfs dat er andere wethouders op de hoogte waren van Vissers poging het eigen blazoen op te poetsen. Als dat echt zo blijkt te zijn, heeft dit college een nog veel groter probleem dan slechts één afgetreden sterwethouder.

Nida-raadslid Ercan Büyükçiftçi wilde dat ieder raadslid persoonlijk aangaf of hij of zij hierbij betrokken was. Hiervoor diende hij een motie in. Vincent Karremans - VVD-leider - schoot keihard in de verdediging: ,,Dit is geen collectieve biechtprocedure.’’ 
,,U moet uw taak als controlerend raadslid beter uitvoeren’’, kreeg hij terug van Büyükçiftçi. Na beraad maakte de burgemeester echter bekend dat de motie gebruiken als biecht indruist tegen de gemeentewet en daarmee verboden is.  

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam