Volledig scherm
Senior en millennial hadden het maar wat gezellig op de valentijnsdate van De Nieuwe Poort in Rotterdam in 2017. © Frank de Roo

Op date met een oudere: kaartjes voor bijzonder evenement nu al uitverkocht

In navolging van de eerdere twee edities komt De Nieuwe Poort in Rotterdam dit jaar weer met een bijzonder Valentijnsevenement. Op 16 februari gaan jongeren op date met ouderen. En dat blijkt razendpopulair: de kaartjes voor de dates zijn al uitverkocht.

Voor een tientje konden jongvolwassenen zich verzekeren van een date met een senior. ,,Het is nu al uitverkocht, dus echt een groot succes. Wie weet organiseren we het volgend jaar op een andere, grotere locatie‘’, zegt organisator Rob Ittmann (27). Tijdens het evenement, Voor je het weet, heb je een date!, gaan 75 jongeren en 75 ouderen met elkaar de hort op. Maar natuurlijk niet voordat er een kennismakingslunch is geweest. Je moet wel weten met wíe je op date gaat. 

En dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Een middagje biljarten, een rondje door de Kunsthal of samen naar de bingo. Veel bedrijven en Rotterdamse instituten helpen de organisator een handje. ,,Van een aantal musea hebben we bijvoorbeeld vrijkaartjes gekregen. Wie kan hier nou op tegen zijn? Eenzame ouderen krijgen een leuke dag met jongeren. Er zijn gelukkig altijd wel bedrijven die ons daarmee willen helpen.‘’

Blijvend contact

Wat vooral bijzonder is, is dat de meeste ontmoetingen niet eenmalig zijn. ,,Gisteren kwam ik twee ouderen tegen die afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de dates. Ze hebben nog steeds contact met hun ‘date’.‘’ Zo had één van de jongeren naar de senior geappt over de overwinning van Feyenoord op Ajax. En een ander had haar date nog eens meegenomen naar een diner. Langdurig contact is de mooiste uitkomst van een evenement als dit. 

Het evenement is in het leven geroepen als strijdwapen tegen eenzaamheid. Volgens Ittmann was het animo vanuit de jongeren dit jaar zó groot, dat hij nog op zoek moest naar ouderen die mee wilden doen. ,,Als jongere vergeet je best snel hoe het is om als oudere in deze samenleving te leven. Ik hoop dat deze ontmoetingen meer doen dan een dagje vermaak. Ik maak me wel eens zorgen over waar er nog écht ontmoetingen plaatsvinden.‘’ 

Een groot deel van de ouderen voelt zich vaak eenzaam. Dat vond Ittmann aangrijpend. Zo aangrijpend dat hij het evenement in het leven riep. Tegelijkertijd worden millennials uit hun bubbel gehaald. De ontmoetingen zetten aan tot denken. 

Of er dit jaar nog iets is waar de organisator in het bijzonder naar uitkijkt? ,,We gaan dit jaar een soort First Dates naspelen in het restaurant.‘’ In het succesvolle programma gaan vrijgezellen met elkaar op blind date. En na de date? Dan wordt er nog geborreld én hopelijk volgt er meer contact.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam