Op deze vier plekken in Rotterdam komen schepen voor de opvang van vluchtelingen
Rotterdam heeft vier locaties aangewezen waar schepen komen te liggen om in totaal 250 vluchtelingen op te vangen. De overige 250 vluchtelingen die de regio op korte termijn moet huisvesten, komen in omringende gemeentes terecht.
De schepen komen te liggen in de Maashaven (nabij de vestiging van Quaker), de Spoorweghaven (Kop van Zuid, bij de Stieltjesstraat), langs de Parkkade (vlakbij de Euromast, naast de restaurantboot) en in de Schiehaven (ter hoogte van het Lloyd Multiplein). Elk schip zal plek bieden aan ongeveer zeventig personen.
Brief
De eerste mensen zullen worden opgevangen tussen kerst en oud en nieuw. Dat zijn de twee schepen op Zuid, dus in de Maashaven en de Spoorweghaven. In het schip aan de Parkkade worden vanaf 17 januari mensen opgevangen, de opvang op het schip in de Schiehaven ook in januari.
Omwonenden ontvangen dinsdag een brief. Donderdagavond is er een digitale informatieavond. Ook kunnen mensen met vragen bellen met 14010. ,,Er is in korte tijd veel werk verzet om deze noodopvang beschikbaar te stellen", zegt Aboutaleb in een toelichting. ,,De aanwijzing kwam als een verrassing, want het kabinet weet dat regio Rotterdam een loyale partner is en mensen in nood niet in de kou laat staan. En dat doen we nu ook niet.”
Het kabinet legde de Rotterdamse regio vorige week een aanwijzing op om op korte termijn vijfhonderd extra vluchtelingen op te vangen. Dat gebeurde kort nadat Rotterdam en omliggende gemeenten al extra inspanningen hadden geleverd om het voor dit jaar opgelegde aantal statushouders op te vangen, onder meer met riviercruiseboten.
Verbolgen
Burgemeester Aboutaleb toonde zich verbolgen over de aanwijzing. Hij vond het oneerlijk, omdat Rotterdam en omliggende gemeenten de afgelopen jaren relatief veel hebben gedaan om vluchtelingen op te vangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Bijzonder voorwerp gevonden? Neem het mee naar een expert
Wie een mooi of bijzonder voorwerp heeft op zolder of in een vergeten doos in een kast, kan zaterdag 17 juni naar het Archeologisch Loket in het Lijstenatelier van Suzanne Klüver aan de Hoogstraat 94 in Schiedam komen. Zij is daar in samenwerking met archeologievereniging Helinium.Schiedam -
Man die zijn ex stalkte, mishandelde en bedreigde moet de cel in en zich laten behandelen
Een nachtmerrie. Daarin belandde een 36-jarige vrouw, nadat ze de relatie met haar vriend had beëindigd. Ze werd door hem gestalkt, bedreigd en mishandeld. Ze vluchtte met haar kind naar een geheime locatie, maar haar ex wist die te achterhalen. Nu, met de uitspraak van de rechtbank, kan ze zich veilig voelen.Rotterdam -
Rotterdammers krijgen pas na de zomer energietoeslag: ‘Terwijl het geld al klaarstaat?’
De gemeente Rotterdam is niet van plan om voor de zomer 500 euro aan energietoeslag uit te keren aan minima. Een domper voor huishoudens met een laag inkomen die het hard nodig hebben. ,,Je kunt die mensen toch niet vragen om een halfjaar voor te schieten, terwijl het geld al klaarstaat?”Rotterdam -
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
500 extra vluchtelingen naar Rotterdamse regio, Aboutaleb reageert: ‘Voelt als tik op de neus’
-
-
-
Stuur je eigen verhaal in
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.