Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Op internet bieden op huis een hit

Online bieden op huizen neemt een vlucht. Het in Rotterdam opgerichte 'veilingplatform' De Gratis Makelaar is zó succesvol, dat het uitbreidt naar de rest van het land.

De Gratis Makelaar bood vorig jaar als eerste in Rotterdam de mogelijkheid om online te bieden op huizen. En plein public, want de geboden bedragen zijn net als op Marktplaats en Vakantieveilingen voor iedereen zichtbaar. En de aanpak werkt: in één jaar zijn 150 huizen op deze manier verkocht nadat er 1.700 biedingen op werden uitgebracht. Het is zelfs zo succesvol dat De Gratis Makelaar uitbreidt naar heel Nederland.

Quote

De markt is zo druk dat voor heel veel huizen met een gesloten envelop moet worden betaald

Mark Glas

Mark Glas is eigenaar van De Gratis Makelaar, waar de verkoper niets betaalt en de koper eenmalig 1.799 euro aftikt. Hij kwam met het online bieden op de proppen omdat hij gemopper hoorde van verkopers. "De markt is momenteel zó druk dat voor veel huizen met een gesloten envelop moet worden geboden. Geïnteresseerden moeten voor een bepaald tijdstip hun eindbod inleveren, iedereen krijgt één kans. Huizenzoekers hebben daardoor geen idee wat er achter de schermen gebeurt. Wat had je moeten bieden om mee te dingen? Heeft de 'winnende bieder' nét genoeg geboden of was er een gat van 20.000 euro? Geen idee. Dat is vervelend bij zo'n belangrijke aankoop."

Glas claimt door zijn methode huizen voor gemiddeld 14 procent méér dan de vraagprijs te verkopen. Dikwijls leidt het bieden tot nog veel hogere prijzen. Deze week nog verkocht hij een appartement van 145.000 euro na 48 biedingen voor 224.000 euro.

Meeslepen

Toch zegt hij dat online bieders niet roekeloos zijn. "Ik heb tot nu toe één keer meegemaakt dat degene met het hoogste bod schrok van wat hij uiteindelijk had geboden, hij had zich laten meeslepen. Gelukkig is een bod pas bindend als de bedenktijd ná het tekenen van een koopcontract is verlopen." Eén keer kwam een 'raar hoog' bod binnen. "Dat bleek een foutje, dus dat hebben we verwijderd."

Inmiddels heeft de Rotterdamse makelaar 42 woningen buiten de Maasstad in de verkoop, van Den Bosch tot Groningen. Het succes van online bieden ontgaat ook andere makelaars niet. Maarten Makelaardij gebruikt sinds deze maand een soortgelijk concept, tot nu toe bij één huis. Volgens eigenaar Maarten Broekman is het 'transparante biedsysteem voor de koper' een 'antwoord op de uitdagende woningmarkt'.

De NVM experimenteert even-eens met openbaar bieden. Afgelopen september sloten twee makelaarskantoren uit de regio zich aan bij het digitale biedsysteem. Dat succes is wisselend, omdat niet elke verkoper ervan overtuigd is dat hij op deze manier het hoogste bod krijgt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam