Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Openlijk geweld NS-medewerkers ‘te ernstig’ voor de politierechter

De zaak tegen drie NS-medewerkers die worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen een Poolse man in december vorig jaar, is vanochtend niet behandeld. De politierechter zou zich over de kwestie buigen, maar die vindt de zaak dusdanig ernstig dat die thuishoort in een meervoudige kamer, waarin drie rechters zitting hebben.

De drie NS-medewerkers – twee Rotterdammers van 30 en 27 en een 32-jarige Hagenaar – worden naast de openlijke geweldpleging ook verdacht van het vervalsen van de processen-verbaal die zij opmaakten. Dat, in combinatie met het gegeven dat de verdachten buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn, bleek voor de politierechter in de Rotterdamse rechtbank reden de zaak niet zelf te behandelen. 

,,Ik besef dat dit heel vervelend is’’, sprak de politierechter vanochtend richting de verdachten. ,,Maar het is vooral belangrijk dat deze zaak op de zorgvuldigste manier wordt behandeld. En dat is met drie rechters.’’

Non-actief

De verdachten, die momenteel op non-actief zijn gesteld, grepen de bewuste dag – 30 december vorig jaar – in toen ze een man bij de uitgang aan de Provenierssingel tegen het stationsgebouw zagen urineren. Het ging er daarna hard aan toe, te hard naar de mening van het Openbaar Ministerie. De wildplasser, een dronken Pool, werd flink geschopt en geslagen terwijl dat volgens de aanklager niet nodig was.

Het is nog niet bekend wanneer het trio zich voor de meervoudige kamer moet verantwoorden. De meervoudige kamer kan zwaardere straffen opleggen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam