Interventiecardiologen Martin van der Ent (met het roze hoofddeksel) en Peter Smits van het Maasstad Ziekenhuis zijn erg enthousiast over de robot op de afdeling cardiologie.
Volledig scherm
PREMIUM
Interventiecardiologen Martin van der Ent (met het roze hoofddeksel) en Peter Smits van het Maasstad Ziekenhuis zijn erg enthousiast over de robot op de afdeling cardiologie. © Frank de Roo

Opereren met een joystick: deze artsen gebruiken als eerste van Nederland een robot om patiënten te dotteren

Opereerden Martin van der Ent (59) en Peter Smits (60) tot voor kort altijd zelf met vaste hand, nu doen ze ingrepen rond het hart met een joystick in hun vingers geklemd. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is namelijk het eerste ziekenhuis in Nederland dat een robot gebruikt om patiënten te dotteren. ,,Al zijn wij niet van de Playstation-generatie.”

  1. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
    PREMIUM
    MET VIDEO

    Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

    Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam