Volledig scherm
De Essalam moskee in Rotterdam © Robin Utrecht

Ophef over 'IS-uitspraken' in Essalam

De PvdA in Rotterdam wil opheldering over een videofilmpje waarin een persoon in de Essalam Moskee omstreden uitspraken zou doen over IS. Op het filmpje is te zien hoe een man bezoekers van het Rotterdamse gebedshuis toespreekt over het conflict tussen het moskeebestuur en een deel van de bezoekers.

Volgens de ondertiteling  - het geluid is zeer slecht - zegt de man dat hij bestuurslid Nooh heeft gevraagd waarom de Verenigde Arabische Emiraten met de rest van de wereld tegen terreurbeweging IS vecht.  'Zij zijn toch ook moslims', zou hij op een gegeven moment zeggen. 

Prominent
Raadslid Peggy Wijntuin is gezien de recente ontwikkelingen in Parijs geschrokken van het fragment. ,,Des te meer omdat dit geluid werd gepropageerd op een prominente plek in een moskee van zo'n grote omvang in onze stad.'' 

Zij wil dan ook weten van burgemeester en wethouders wanneer de uitspraken zijn gedaan, door wie en wat de moskee hiervan vindt.  Een vertegenwoordiger van de moskeegemeenschap op Rotterdam-Zuid moet lachen als hij van het filmpje hoort. Volgens hem laat de PvdA zich voor het karretje spannen van het moskeebestuur van de Essalam. De opgenomen woorden, van een bijeenkomst vorig jaar, zouden volledig uit hun context zijn gehaald.

Arabieren
,,De bijeenkomst duurde langer dan een uur. Dit is een fragment van enkele seconden. Het ging helemaal niet over IS, maar over het feit dat onderdrukking niet meer van deze tijd is,'' legt hij uit. ,,Als voorbeeld is gewezen naar de situatie in het Midden-Oosten, waar de Arabieren met het Westen meevechten om IS te verdrijven. Het moskeebestuur is gewoon in het nauw gedreven door de uitspraak van de rechter,'' zegt hij. 

Die oordeelde onlangs dat de Arabische bestuurders volgens de statuten nooit in het moskeebestuur hadden mogen komen omdat ze niet in Rotterdam wonen. ,,Ze proberen ons nu zwart te maken.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9189 stemmen