Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Oplichter neemt zelfs eigen advocaat in de maling

De vermeende oplichter Petrus van L. (47) uit Rotterdam heeft volgens justitie ruim 50.000 euro verdiend met de verhuur van soms niet eens bestaande vakantiehuisjes aan Duitsers. Bij de rechtszaak bleek hij zelfs zijn eigen advocaat misleid te hebben. 

Op de website traum-ferienwohnungen bood de verdachte diverse droomvakantiewoningen aan de kust te huur aan. Daar liet hij de oosterburen meteen een ruim voorschot voor betalen. Hij bewerkte foto’s van bestaande woningen van anderen om de Duitsers in de luren te leggen. Dat werd vanochtend duidelijk tijdens de rechtszaak tegen de Rotterdammer, die zelf niet aanwezig was. 

Ook de advocaat van de flessentrekker is slachtoffer van hem geworden. De rechter meldde de raadsman tot diens verbazing dat de verdachte een andere advocaat heeft genomen. Die heeft om aanhouding van de strafzaak gevraagd, omdat de Rotterdammer voor werk in het buitenland zou zijn. ,,Gister mailde hij me nog dat hij niet zou komen bij de zitting, omdat hij in Polen zit. Maar hij zei niks over een andere advocaat’’, reageerde de raadsman ontdaan. 

Marktplaats

Van L. begon vier jaar geleden met de ‘verhuur’. Justitie heeft 25 gedupeerden gevonden die via de strafzaak hun geld terugeisen. De bedragen variëren tussen de 97 en 5385 euro. Volgens de aanklager maakte de man veel meer slachtoffers. Tussen 2014 en mei 2017 zou de Rotterdammer zich ook met oplichting via Marktplaats hebben beziggehouden. Acht gedupeerden betaalden voor onder meer een hogedrukreiniger, potten verf, en camera’s, maar ontvingen niets. 

Omdat de fraudeur lange tijd onvindbaar was, is het de politie nauwelijks gelukt om hem over de verdenkingen te ondervragen. In Brielle zou de oplichter ook nog een in 2017 ontdekte lucratieve wietplantage met 672 planten hebben gerund. Daarmee zou hij minimaal 45.000 euro hebben verdiend. 

Het is onbekend wanneer de strafzaak verdergaat.

  1. Veel toeloop in Afrikaanderwijk voor streetartfestival Pow! Wow! Vandaag de grote finale
    PREMIUM

    Veel toeloop in Afrikaan­der­wijk voor streetart­fes­ti­val Pow! Wow! Vandaag de grote finale

    Dat de Rotterdamse Nina Valkhoff nog niet klaar is met haar muurschildering op de De La Reystraat maakt Christel en Ramco Klapwijk niet uit. Het stel is gisteren vanuit Hellevoetsluis naar de Rotterdamse Afrikaanderwijk komen fietsen omdat ze hopen nog wat kunstenaars aan het werk te kunnen zien. Ze hebben geluk want op veel plekken waar deze week een begin is gemaakt met een flinke mural wordt nog volop gewerkt door artiesten op een hoogwerker.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (46%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (34%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3706 stemmen